11-06-2021

Ujedinjene šapice Budve: Rješenja postoje i sva mogu biti prihvatljiva

"Ovom objavom pokušaćemo da skrenemo pažnju nadležnima na dugogodišnje nerješavanje problema uličnih životinja. Pozivamo se na član 19, stav 24 Statuta opštine Budva. Problem koji smo uočili nije postojanje pasa i mačaka na ulicama Budve već ljudska i vlasnička neodgovornost, nekažnjivost u tom smislu i neangažovanost nadležnih da humano rješavaju ovu pojavu", navodi se u saopštenju neformalne grupe građana Ujedinjene šapice Budve.

Ujedinjene šapice Budve: Rješenja postoje i sva mogu biti prihvatljiva | Radio Televizija Budva

Foto: Ujedinjene šapice Budva/ facebook

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Rješenja postoje i sva mogu biti prihvatljiva:

- Azil na Paštrovskoj gori mora biti transparentan u poslovanju i priveden namjeni u punom kapacitetu, uz savremen prostup načinu organizacije i postupanja prema životinjama.

- Grad da se aktivira kako bi se omogućile besplatne sterilizacije za ulične mačke i pse po svjetskim standardima

- Budva ima ljude koji, o svom trošku i prikupljanjih donacija, rešavaju problem grada Budve, tako da bi valjalo spojiti nadležne u Sekretarijatu za komunalno-stambene poslove sa aktivistima koji imaju ogromno iskustvo u ovoj oblasti.

- Rješenja postoje, pojedinci postoje, volonteri i aktivisti postoje, samo bi nadležni morali da pokažu interesovanje i pruže podršku jer, trenutna situacija nikako ne ide u prilog imidžu grada a ova situacija jeste u njihovoj nadležnosti a ne u nadležnosti civilnog sektora.

- Kad su turisti u pitanju, oni iz Budve nose ne baš pohvalne utiske, često odavde odlaze iscrpljeni, jer pokušavaju da pomognu mačićima i kučićima koje su pronašli tokom svog boravka u našem gradu.

- Ovaj problem nije teško rješiv samo ako postoji odlučnost, volja i saradnja, ali mora postojati i odgovornost i želja nadležnih u Opštini.

Zato apelujemo da konačno otvore svoja vrata aktivistima i volonterima koji imaju ideja i iskustvo. Složićete se svi da rješnja nisu ubistva pasa kao ni trovanja mačaka po ulicama Budve, a mi podsjećamo da su to krivična djela.


Neformalna grupa građana - Ujedinjene šapice Budve