28-03-2019

Ukida se pritvor: Ulama i Mijović nisu krivi za smrt Nemanje Medina

Vijeće sudije Višeg suda Vesne Moštrokol oslobodilo je optužene Vladimira Ulamu i Darka Mijovića koji su se teretili za ubistvo Petrovčanina Nemanje Medina.

Ukida se pritvor: Ulama i Mijović nisu krivi za smrt Nemanje Medina | Radio Televizija Budva

Ulama je osuđen na šest meseci zatvora za posjedovanje oružje, a Bogdan Milić na osam mjeseci zatvora, takođe zbog posjedovanja oružja.

Porodica je, nakon izricanja presude, napustila sudnicu uz riječi "je li vam ovo pravda, sram vas bilo". Zastupnica oštećene porodice advokatica Andrijana Razić očekivala je ovakvu presudu i istakla da će uložiti žalbu, prenosi FosMedia.

"Pretpostavljam da će porodica htjeti da ide do kraja. Mislim da je sud donio odluku na osnovu dokaza, ali to ne mijenja činjenicu da ćemo se žaliti", prokomentarisala je Razić dodajući da postoji propust u provođenju dokaza u toku postupka.

U obrazloženju presude navodi se da su supruga i majka oštećenog Medina u iskazu navele da je spornog dana Medin dobio poziv na koji se javio sa: "E Vlado?", a nakon toga rekao da ide na pola sata do Virpazara da se vidi sa Ulamom. Međutim po ocjeni suda, iz izvještaja vještaka za telekomunikacije proizilazi suprotno - da je Medin od 16.48 do 17.40 sati bio u reonu Tuzi, u kom periodu je Ulama bio u reonu Virpazara. Takođe, iz istog izvještaja proizilazi da je Mijović od 16 do 22 sata bio u reonu Cetinja. Ne postoje dokazi ni da su optuženi zapalilo vozilo jer DNK vještačenjem je utvrđeno da biološki tragovi koji su pronađeni ne pripadaju njima već nepoznatim osobama. Tvrdnja da su izvršili krivično djelo na podmukao način nema utemeljenja ni jednim provedenim dokazom, piše u obrazloženju.

Podsjećamo, Ulama i Mijović su se, prema optužnici višeg državnog tužioca Željka Tomkovića, teretili da su ubili Medina i sahranili ga na nepoznatom mjestu.

Optužnicom je bio obuhvaćen i Bogdan Milić, koji se sumnjičio za krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela. Prema ranijim tvrdnjama tužilaštva, ubistvo su izveli na podmukao način jer je Medin odbio da učini nešto što su od njega tražili. Kako se sumnja, oni su 8. jula 2016. godine namamili Nemanju da dođe u Virpazar. Zatim su ga u gepeku njegovog automobila marke "megan" odvezli na nepoznato mjesto i, navodno, ubili. Medinov automobil je četiri dana kasnije pronađen zapaljen u mjestu Jabukov do, ali njegovog tijela i dalje nema.

Ulama i Mijović su se sve vrijeme branili ćutanjem, nisu odgovarali na pitanja, a tijelo Medina do danas nije pronađeno.

"Ne postoji nijedan svjedok koji pouzdano zna da nestali Medin Nemanja nije živ, niti se o njegovoj eventualnoj smrti ijedan svjedok izjašnjavao u ovom postpuku. Ne postoji nikakvo priznanje, video snimak, tonski zapis, iz kojeg bi se mkoglo zaključiti da nestali Medin Nemanja nije živ, kao sto ne postoji nijedan materijalni dokaz koji upućuje makar i na sumnju, da je nestali Medin Nemanja lišen života. Osim na riječ, kroz cijeli postupak, tužilac je imao samo jednu obavezu, da dokazima potkrijepi način lišenja života nestaloga Medina, da budemo jasni, nisam siguran da bi Vladimir Ulama i Mijović Darko bili oslobođeni da se tijelo pronađe, makar i da ne može utvrditi je li prirodnim ili nasilinim putem nastupila smrt, jer gledajući dokaze na osnovu kojih se okrivljeni nalaze u pritvoru skoro 3 godine, jasno mi je da u postupanju tužioca zakon nema prioritet, jer ako nekoga optužujete da je izvršio teško ubistvo na podmukao način, a postoji makar i jedan procenat šanse da se nestali pojavi na ova vrata, onda mi je jasno da tužilac i ja ne razumijemo isto zakon", kazao je advokat Branko Anđelić u završnim riječima.