27-11-2020

Umorni od šala i zezancija: austrijsko selo Fucking mijenja ime

Seljani austrijskog sela nesrećnog imena Fucking su odlučili da promijene ime sela, koje će se posle Nove godine zvati Fugging.

Umorni od šala i zezancija: austrijsko selo Fucking mijenja ime | Radio Televizija Budva

Međutim, još se ništa ne zna o mogućem preimenovanju obližnjih zaselaka Oberfucking i Unterfucking.

Na sjeveru Austrije leži malo selo sa nešto više od 100 stanovnika. Zbog svog nesrećnog imena, koje je na engleskom vulgaran izraz za seksualni odnos, postalo je poznato u cijelom svijetu - posebno nakon rođenja Interneta i društvenih mreža.

Turisti se masovno slikaju pored imena sela, česta kradu table sa imenima, koji su očigledno postali suvenir posetilaca. Selo se takođe redovno pojavljivalo na spiskovima najsmešnijih imena mjesta.

Imenovanje sela Fucking, prema stručnjacima, datira iz 11. vijeka. I seljani, poznati kao Fuckingers, konačno su se predali. Od 1. januara 2021. njihovo selo će nositi novo ime: Fugging. To je nemačkim medijima potvrdila i Andrea Holzner, gradonačelnica opštine Tarsdorf, gdje se selo nalazi. Ime Fugging, međutim, trebalo bi da bolje odražava kako seljaci izgovaraju ime sela.

Samo selo je zvanično prvi put naseljeno 1070. godine, mada neki istorijski izvori ukazuju da je naselje osnovao bavarski plemić Focko u šestom vijeku. Selo se takođe pojavljuje na mapi iz 1825. godine na kojoj je ime napisano kao Fuking.

Međutim, još se ništa ne zna o mogućem preimenovanju obližnjih zaselaka Oberfucking i Unterfucking.