30-04-2020

UN: Karantin bi mogao da uzrokuje milione neplaniranih trudnoća

Mjere socijalne izolacije zbog pandemije koronavirusa mogle bi rezultirati sa sedam miliona neplaniranih trudnoća, pokazuju podaci Fonda Ujedinjenih nacija za stanovništvo (UNFPA).

UN: Karantin bi mogao da uzrokuje milione neplaniranih trudnoća | Radio Televizija Budva

Foto: Pixabay
Prekidi lanaca prodavnica mogli bi učiniti kontraceptivna sredstva nedostupnima za 47 miliona žena u zemljama u razvoju, saopštila je UN-ova agencija za seksualno i reproduktivno zdravlje, prenosi Al Jazeera.

Analiza UNFPA-e takođe predviđa da bi šest mjeseci karantina moglo rezultirati sa 31 milion dodatnih slučajeva nasilja, budući da žene ostaju tokom dužih vremenskih razdoblja zarobljene kod kuće, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Procjenjuje se da će odgađanje programa usmjerenih na ukidanje prakse genitalnog sakaćenja žena (FGM) i dječjih brakova zbog pandemije rezultirati sa dva dodatna miliona slučajeva FGM-a i novih 13 miliona dječjih brakova tokom sljedeće decenije, koji bi inače mogli biti spriječeni, upozorava UNFPA.

Katastrofalne posljedice

„Iako je riječ o grubim procjenama, ti podaci pokazuju "katastrofalne potencijalne posljedice Covida-19 zažene i djevojčice širom svijeta“, istakla je izvršna direktorica UN-ove agencije Natalija Kanem u medijskom saopštenju.

„Pandemija produbljuje nejednakosti, dovodeći dodatne milione žena i djevojčica u opasnostd a izgube mogućnost da planiraju svoje pordice i zaštite svoja tijela i svoje zdravlje. Žensko reproduktivno zdravlje i prava moraju biti zaštićeni po svaku cijenu“, rekla je ona.

UNFPA sarađuje s vladama na jačanju zdravstvenih sistema, osiguranju dostupnosti ključnih usluga i podsticanju uključivanja zajednice.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres nedavno je upozorio na "užasavajući globalni skok" nasilja u porodici za vrijeme krize pandemije koronavirusa i pozvao vlade da intenziviraju napore usmjerene na sprečavanje nasilja nad ženama.