05-10-2020

UNICEF i Delegacija EU u CG: Podržati nastavnike tokom pandemije

UNICEF i Delegacija Evropske uniije (EU) u Crnoj Gori pozvali su, povodom Svjetskog dana nastavnika - 5. oktobra, na jačanje podrške nastavnicima, kako bi se osiguralo da svako dijete dobije kvalitetno inkluzivno obrazovanje tokom pandemije COVID-a 19.


Ilustracija, Foto: Freepik

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander kazao je da su dobri nastavnici suština kvalitetnog obrazovanja.

Zbog toga je, kako je naveo, presudno redovno se s njima konsultovati o izazovima s kojima se suočavaju, najboljim načinima za organizovanje bezbjednog, kvalitetnog i inkluzivnog obrazovanja tokom ove pandemije, kao i pružiti svu potrebnu podršku.

"Svi se sjećamo barem jednog nastavnika koji nam je promijenio život, koji nam je pomogao da pronađemo svoj talenat, podržao nas kada nam je bilo najpotrebnije i nadahnuo nas da postanemo ono što jesmo", rekao je Santander.

UNICEF i EU nedavno su uputili globalni apel kako bi podstakli države da daju prioritet bezbjednom i kvalitetnom obrazovanju po mjeri djeteta tokom pandemije, fokusirajući se na potrebe najugroženijih grupa.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da najugroženija djeca, sa smetnjama u razvoju, ona koja žive u siromaštvu, romska i egipćanska djeca i ona sa hroničnim bolestima plaćaju najvišu cijenu obrazovne krize izazvane pandemijom COVID-a-19.

"Davanjem prioriteta najmarginalizovanijoj djeci možemo smanjiti nejednakost u obrazovanju i osigurati da svako dijete stekne znanja i vještine potrebne za uspjeh u životu. Da bismo to postigli, moramo kontinuirano podržavati nastavnike", poručila je Popa.

Prema istraživanju, koje je početkom septembra Ipsos sproveo s roditeljima Crne Gore, uz podršku UNICEF-a i Britanske ambasade u Podgorici, čak 86 odsto roditelja izdvojilo je komunikaciju i saradnju s nastavnicima kao najpozitivniji aspekt učenja na daljinu tokom prethodne školske godine.

"U Crnoj Gori, kao i širom svijeta, nastavnici vrijedno rade kako bi učenicima stvorili novo okruženje za učenje i osigurali da se škola može nastaviti. Da bi imali kvalitetno obrazovanje tokom ove pandemije, potrebno je svim nastavnicima pružiti psihosocijalnu podršku", kaže se u saopštenju.

Iz UNICEF-a su rekli da su nastavnicima neophodne nove tehnologije i obuke za sticanje digitalnih vještina i znanja kako bi ih efikasno koristili.

"Iz tog razloga, UNICEF je, u saradnji s Ministarstvom prosvjete, do sada omogućio obuku dvije hiljade nastavnika za korišćenje digitalnih alata za kvalitetnije obrazovanje putem interneta. Nova grupa od 2,2 hiljade nastavnika biće obučena tokom ovog polugođa", rekli su iz te međunarodne organizacije.

EU, kako je saopšteno, podržava nastavnike kroz obuke u raznim oblastima i pomaže reformu crnogorskog obrazovnog sistema kroz jačanje inkluzivnog obrazovanja, razvoj kurikuluma, modernizaciju stručnog obrazovanja i poboljšanje kvaliteta nastave.


(MINA News)