29-11-2022

UNICEF sa partnerima donirao 90-000 eura IBD-u

Donacija savremene opreme u vrijednosti od 92.000 eura Institutu za bolesti djece (IBD) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) UNICEF-a i njegovog Poslovnog savjeta za prava djeteta, Rotari klubova i Međunarodnog kluba žena, omogućiće bolji kvalitet njege za prijevremeno rođene bebe u Crnoj Gori, saopšteno je iz te zdravstvne ustanove.

UNICEF sa partnerima donirao 90-000 eura IBD-u | Radio Televizija Budva

(Foto: KCCG)

Povodom 60-te godišnjice od osnivanja IBD-a, donacija najsavremenije opreme u vrijednosti od 92.000 eura, obezbijeđena je Centru za neonatologiju zahvaljujući zajedničkoj akciji UNICEF-a i kompanija koje su članice UNICEF-ovog Poslovnog savjeta za prava djeteta, Rotari klubova širom zemlje i Međunarodnog kluba žena Crne Gore.

“Donirana oprema uključuje neonatalni respirator, inkubatore, električne fotelje za majke i bebe radi lakšeg ostvarivanja kontakta „koža na kožu“, monitor ambijentalne buke, frižidere za skladištenje majčinog mlijeka, krevetiće za bebe i drugo”, navodi se u saopštenju.

Donacija odražava zajedničku viziju svih partnera i želju da se podrže najosetljiviji članovi našeg društva - prijevremeno rođene bebe.

“Ovom donacijom značajno će se unaprijediti stepen opremljenosti jedine službe za intenzivnu njegu novorođenčadi u Crnoj Gori, kako bi se poboljšali uslovi za njihovo liječenje, opstanak i razvoj”, navodi se u saopštenju.

Institut za bolesti djece Crne Gore osnovan je prije 60 godina uz podršku UNICEF-a. UNICEF-ov Poslovni savjet osnovan je sredinom prošle godine i okuplja predstavnike privatnog sektora kako bi se ujedinili napori i resursi za društveno odgovorne inicijative koje će dovesti do konkretnih, održivih i pozitivnih promjena u životima djece. Ovo je njegova prva akcija koju su podržali One, Mtel, Crnogorski Telekom, Crnogorska komercijalna banka, NLB banka, Lovćen banka, Mercator, Aerodromi Crne Gore, Privredna komora Crne Gore, Savjet stranih investitora u Crnoj Gori i Asocijacija menadžera.