06-01-2021

Unosite li previše kofeina?

Konzumiranje do 400 miligrama kofeina dnevno ne predstavlja sigurnosni rizik za odraslu osobu koja nije trudna, a trudne žene bi trebalo da piju najviše 200mg radi zaštite fetusa.

Unosite li previše kofeina? | Radio Televizija Budva

Ta je granica prilično visoka, jer prosječan Evropljanin star između 18 i 65 godina dnevno unese od 37 do 319 miligrama kofeina.

Inače, jedan espreso sadrži oko 80 miligrama kofeina, kao i standardna limenka energetskog napitka.

Šoljica crnog čaja sadrži oko 50, a limenka Koka-kole 40 miligrama kofeina.

Američka agencija za hranu FDA odredila je 400 miligrama kofeina dnevno kao količinu koja se ne povezuje s negativnim uticajem.

Opšte je pravilo držati se 200 mg kofeina ako ste spor metabolizator (to su dvije šoljice kafe), a do 400 mg kofeina ako ste brzi metabolizator (otprilike 4 šoljice), prenosi 24sata.hr.

Ako ne pratite koliko dnevno unosite kofeina, evo nekoliko nuspojava koje biste mogli doživjeti ako pređete granicu:

Brzi otkucaji srca (tahikardija ili palpitacije)
Tjeskoba
Visoki krvni pritisak
Zadržavanje natrijuma i vode
Neravnoteža elektrolita
Dehidracija
Nesanica
Glavobolje
Problemi s probavom (kao što su česti pokreti crijeva, probavne smetnje, refluks kiseline)
Vrtoglavice

Često, prekomjeran nivo kofeina može doći i iz konzumiranja energetskih pića, koja mogu imati visok nivo kofeina i drugih nezdravih sastojaka.

Važno je uzeti u obzir i učinke drugih sastojaka prisutnih u vašem omiljenom piću. Iako bi kafa mogla biti ukusna poslastica, trebali biste znati da u jednom piću srednje veličine može biti do 35 grama šećera.

Prvo, trebale pogledati kvalitet kofeina koji pijete i što sve drugo postoji u vašem napitku.

Trebate utvrditi jeste li brz ili spor metabolizator. To bi vam moglo pomoći da shvatite svoja ograničenja.

Zatim, jedan od najvažnijih koraka je shvatiti koliko kofeina trebate unositi i kroz koji vremenski period kako biste iskoristili kofeinske koristi bez negativnih posljedica.

Učinkovitost obavljanja različitih zadataka može se poboljšati ako uzimate male doze kofeina u dužem vremenskom intervalu. To je koncept mikrodoziranja kofeina, a on vam može pomoći da dobijete pravu količinu za svoje tijelo, piše Mind Body Green.


Foto: Arhiva