04-09-2020

Unutrašnja kontrola rada UP ispituje prekoračenja ovlašćenja u Budvi

U nekoliko slučajeva tokom intervencije policije zbog protesta 24. juna ove godine u Budvi, došlo je do značajnog prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika, ali i nezakonite upotrebe prinude i sile prema građanima. To je zvanično mišljenje Unutrašnje kontrole rada Uprave policije, koja će izvještaje objaviti tek kada do kraja okonča sve predmete.


Foto: RTV Budva, arhiva

Predmeti su, kako pišu Vijesti, formirani kako bi se ispitalo postupanje policije prema građanima tog dana u metropoli crnogorskog turizma.

Višenedjeljne političke tenzije, zbog sumnjive smjene vlasti u Budvi, eskalirale su tog dana zbog čega je policija, pod punom opremom za razbijanje demonstracija, intervenisala prema građanima i odbornicima Demokrata, Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije...

Tokom dana u medijima i na društvenim mrežama pojavilo se nekoliko snimaka na kojima se vidi kako službenici policije preko mjere tuku i zlostavljaju građane, čak i one koji podignutih ruku ne pružaju nikakav otpor...

MUP je nekoliko dana nakon toga formirao predmete, a potom su u saopštenju odmah sugerisali da je u određenim slučajevima bilo nezakonitog prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika.

“Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je formiralo predmete u odnosu na slučajeve intervencije policijskih službenika 24. juna u Budvi, u vezi s kojima su, putem elektronskih i drugih medija, objavljeni snimci događaja na osnovu kojih se ukazuje na sumnju da je u određenim slučajevima došlo do nezakonite upotrebe prinude ili prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika prema pojedinim licima”, piše u odgovoru MUP-a dostavljenom “Vijestima”.

U jednom od snimaka iz Budve vidi se prekomjerna upotreba sile policije, naročito, prema Budvanima Đorđu Đuraševiću i Predragu Radetiću.

Tokom policijske intervencije Đurašević je povrijeđen, a na snimcima se vidi kako mu prilazi inspektor, a potom ga čupa, vuče i gura na parkirani automobil.

Tokom dana policija je na nekoliko lokacija bacila suzavce, a onda su patrole kružile gradom i privodile pojedince...

Na jednom od snimaka vidi se kako policajci šutiraju muškarca koji nije pružao otpor i podignutih ruku čeka policajce koji su trčali ka njemu i oborili ga na zemlju...

Službenici te institucije slično su postupili i u jednom budvanskom kafiću, gdje su takođe šutirali jednog od gostiju oborenog na pod...

Pet dana nakon mučnih scena u Budvi, ministar MUP-a Mevludin Nuhodžić najavio je da će se pojedini slučajevi intervencije policije preispitati.

“Policijski službenici će, ukoliko se utvrdi da su prekoračili ovlašćenja, biti procesuirani u skladu s procedurom”, kazao je Nuhodžić.

Opozicija je nakon dešavanja u Budvi tražila njegovu i ostavku direktora policije Veselina Veljovića.

Intervencija policije u Budvi je i predmet istrage kotorskog tužilaštva, koje utvrđuje da li su policajci prilikom intervencije u Budvi zlostavljali građane ili počinili neko drugo krivično djelo.

Savjet za građansku kontrolu rada policije, takođe, zatražio je da se utvrdi ko su osobe u policijskim uniformama koje se na nekoliko snimaka vide kako prekomjerno smiruju tenzije u Budvi.


Izvor: Vijesti