10-06-2021

"Upotrebi čoveka" nagrade na pozorišnom festivalu Bez prevoda

Na 25. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu Bez prevoda u Užicu nagrada „Ardalion“ za najbolju režiju dodijeljena je Borisu Liješeviću za režiju predstava „Upotreba čoveka“ i „Čitač“.

Foto: Grad teatar

U ovim predstavama, kako se navodi u saopštenju stručnog žirija, „reditelj je uspešno povezao sredstva nekadašnjeg ekspresionizma sa modernim scenskim jezikom“.

Predstava “Upotreba čoveka”, po istoimenom romanu Aleksandra Tišme, a u režiji Borisa Liješevića, regionalna koprodukcija festivala “Grad teatar” sa “Novim tvrđava teatarom”, pozorištem “Ujvideki Szinhaz” iz Novog Sada i East-West centrom iz Sarajeva,
ponijela je još tri nagrade. Za najbolju scenografiju „Ardalion“ je pripao Željku Piškoriću, za najbolju kostimografiju Marini Sremac , dok je „Ardalion“ za najboljeg mladog glumca, kao i
nagradu Politike „Avdo Mujčinović“ dobio Aljoša Đidić.

Predstava „Čitač“, u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i Beo Arta produkcije Beograd, nastala po motivima romana Bernharda Šlinka u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića, takođe je ponijela još tri nagrade. Proglašena je za najbolju predstavu, Mirjana Karanović, koja u predstavi igra lik Hane Šmic, dobila je „Ardalion“ za najbolju žensku ulogu, a za najbolju mušku ulogu nagrađen je Marko Grabež koji igra Mihaela Berga.

U ovim predstavama će naša publika imati priliku da uživa tokom XXXV festivala „Grad teatar“.