21-07-2020

Upozorenje vladama: Nastaviti s podrškom privredi i građanima

Vlade širom svijeta možda neće imati drugog izbora osim da povećaju potrošnju za podršku firmama i domaćinstvima i u narednoj godini, navodi ekonomistita S&P Global Ratingsa.

Upozorenje vladama: Nastaviti s podrškom privredi i građanima | Radio Televizija Budva

Mnoge vlade najavile su velike iznose fiskalne podrške tokom pandemije. No neke su zemlje pokazale “fiskalni zamor” i razmišljaju o povlačenju nekih od poticaja, rekao je Shaun Roache, ekonomista agencije za ocjenjivanje rejtinga.

– Vidimo da neki tvorci fiskalne politike razmišljaju o povlačenju nekih svojih mjera ili ih možda puštaju da isteknu, a da ih ne obnove. To je prilično opasno učiniti kada potražnja u ostatku ekonomije i dalje ostaje prilično umanjena – rekao je on za CNBC, a prenosi BiznisInfo.

On očekuje i nada se da će se neke od tih fiskalnih mjera obnoviti i nastaviti i naredne godine. To će značiti više fiskalnog olakšavanja, ali trenutno za to nema alternative.

Roache je objasnio da će dodatna potrošnja pogoršati bilanse vlada, ali da je potrebno “spriječiti da stvari postanu još gore”.

To se naročito odnosi na situacije kada vlasti poduzimaju akcije koje ograničavaju ekonomske aktivnosti kako bi spriječile širenje virusa, u odsustvu vakcine ili lijeka.

S&P Global Ratings je ranije ovog mjeseca snizio svoju prognozu kretanja globalne ekonomije. Sada očekuje pad globalnog BDP-a za 3,8 posto ove godine.