22-08-2018

Uprkos svim blokadama finansijska situacija u Opštini Budva stabilna

Finansijska situacija u Opštini Budva je, i pored nedavnih blokada računa stabilna. Do sada je naplaćeno oko 29 miliona lokalnih javnih prihoda, čime je ostvreno nešto više od 70% planiranog budžeta, kazao je sekretar Sekreterijata za finansije, Petar Odžić.

Uprkos svim blokadama finansijska situacija u Opštini Budva stabilna | Radio Televizija Budva

"Ove godine je budžetom planirano oko 40,5 miliona eura prihoda, do sada je ostvareno nekih 29 miliona, što pokazuje da je dinamika realizacije prihoda i više nego dobra i da se odvija po planu", kazao je Odžić.

Opština Buvda je, prema njegovim riječima, relaksirana i kada su u pitanju rashodi, odnosno sva obavezna godišnja plaćanja uključujući i izmirenje dugova.

Odžić posebno ističe da nijedna obaveza nije prenešena iz 2017. u 2018. godinu.

"Do sada je vraćeno 11 miliona obaveza iz prethodnog perioda, od čega je 6,5 miliona za postrojenje za pročišćenje otpadnih voda WTE. Uspjeli smo da mimoiđemo državnu garanciju od 29 miliona i blokadu našeg računa", istakao je Odžić.

Iako je bilo planirano 4 miliona, vraćeno je 11 miliona duga, što je ogroman uspjeh. Tekuće obaveze se servisiraju, a plaćanje duga je skoro utrostručeno u odnosu na planirano.

"Podsjećam, ovih 11 miliona je iz 2016. godine i ranije. Ako uspijevate da i pored toga što 1/4 budžeta izdvajate za servisiranje zaostalih obaveza, jedan dio investirate i sve tekuće obaveze podmirite, to je pokazatelj da je finsijski rezultat u Opštini Budva odličan", zaključio je Odžić.