20-02-2021

URA Budva: Balašević u Budvi bio rado viđen gost i mještanin

"I baš kao u pjesmi "Ako umrem mlad", napustio nas je prerano panonski mornar Đorđe Balašević, jedna od najvećih legendi jugoslovenske muzičke ali i javne scene", poručuje se u saopštenju OO GP URA Budva.

URA Budva: Balašević u Budvi bio rado viđen gost i mještanin | Radio Televizija Budva

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Kantautor, glumac, režiser, veliki drug, prijatelj, veliki čovjek i ambasador dobre volje visokog komesarijata UN za izbjeglice - ostaće nam u sjećanjima po stihovima koje citiramo, po muzici i koncertima uz koje smo odrastali i na kojima smo uživali, po baladama uz koje su nastajale mnoge ljubavi i sklopljeni brakovi, po humanosti, po rijetkoj harizmi i umjeću da svojom dosjtkom „pogdi u sridu“ i da izmami osmijehe.

U Budvi i u Crnoj Gori Đorđe Balašević je bio rado viđen gost i mještanin. Gotovo da nema godine a da nije bio na plaži u Pržno, u svom malom prostoru sreće. O ljubavi i vezanosti za Crnu Goru, za mjesta i ljude, svjedoče mnoge njegove pjesme. Takva je pjesma "Gde caruju
Paštrovići", a ovdje je dijelom nastajala i pjesma"Jesen stiže Dunjo moja"...

Crna Gora i naš grad žale za čovjekom koji je spajao i okupljao, umjetnikom punim ljubavi prema svakom čovjeku u svakoj različitosti. Mnogi su uz njegove stihove odrastali, i one će, baš kao i njegovi stihovi, nastaviti da žive i nakon njegovog odlaska.

Oplemenjivaće sve one koji drže do ljubavi, do mira i razumijevanja među ljudima, baš kao što je svijet oplemenjivao ovaj smbasador dobre volje i čovjek koji se spremno suprotstavio zatiranju svega ljudkog u ratovima
devedestih. Na neki način, sa njim je još jednom otišao najbolji dio Jugoslavije, kojoj je posvetio neke od svojih najdirljivijih pjesama. Muzički i lirski opus Đorđa balaševića će ostati trajno relo nadahnuća, ljubavi i dobre volje za sve one kojima su na srcu mir i sloga među ljudima.

Nije morao biti počasni građanin Budve, a da ga se ovaj kraj rado sjeća, pamti i sluša njegove pjesme.