17-02-2020

URA i Crnogorska: Paljenje zastave maligna provokacija

Odbori budvanskog Građanskog pokreta URA i Crnogorske reagovali su zajedničkim saopštenjem za javnost povodom jučerašnjeg paljenja crnogorske zastave u Budvi, ističući da je takav čin uvreda svim sugrađanima/kama koji ne žele, niti su spremni da za svoja brojna građanska nezadovoljstva nalaze katarzu u ovakvim simboličkim činovima.

URA i Crnogorska: Paljenje zastave maligna provokacija | Radio Televizija Budva

Foto: TOB

Budva je, kako ističu, grad koji je u Crnoj Gori prošlog vijeka najbrže postajao otvoren prema svijetu, pa u dobroj mjeri i kosmopolitski, koliko su mu to društveno-političke okolnosti dozvoljavale.

"Iz te je perspektive teško zamisliti da će upravo Budva jednom postati politička arena u kojoj će se složenost političkog života zajednice rješavati ritualnim paljenjem sopstvene državne zastave. Izvjesno je da je takav čin uvreda svim sugrađanima/kama koji ne žele, niti su spremni da za svoja brojna građanska nezadovoljstva nalaze katarzu u ovakvim simboličkim činovima", navode u saopštenju.

Kako dodaju, neujednačena je praksa kažnjavanja zbog ovakvog čina među državama (od Belgije gdje nije zabranjena do Njemačke gdje može značiti do tri pa i do pet godina zatvora) i ona svakako mnogo duguje politčkom kontekstu.

"A politički kontekst Crne Gore je sada takav da je neopozivo i sigurno udaljava od onoga ka čemu su generacijama stremili njeni najbolji građani. Za Budvu je posebno tužno što se i sama pridružila nemilim scenama kakav je bio prizor čerečenja državne zastave od strane djece koja svakako ne razumiju sopstveno učešće u ritualu sa političkom simbolikom", ističu u saopštenju.

Ko god bio/bila NN lica koja su spalila državnu zastavu na budvanskom šetalištu, izvjesno je, kako kažu, da emotivno grijanje na toj vatri neće smanjiti nejednakost i nesigurnost crnogorskih građana, opljačkane resurse i zabrinutost pred budućnošću, pa ni goruće probleme našeg grada.

"Zbog toga ovaj čin smatramo nepotrebnom i zlonamjernom provokacijom i malignim prilogom dijeljenju građana, raspirivanju mržne i potencijalnim nekontrolisanim ponašanjima, posebno maloljetnika", poručili su iz budvanskih odbora GP URA i Crnogorske.