03-01-2019

URA: Nije sramota da najbogatija opština dobije Narodnu kuhinju i Dom za beskućnike

"Programi dvadesetog dočeka Nove godine na otvorenom u Budvi su doveli u naš grad desetine hiljada gostiju. Po mnogo čemu ovaj je možda nadišao prethodne novogodišnje dočeke, ali i ukazao na određene sistemske slabosti, koje se ne tiču same organizacije, već pravičnosti i dobrobiti za sve građane Budve", naveli su u saopštenju URA-e, koje potpisuje potpredsjednica OO URA Budva Milijana Vukotić – Jelušić.

URA: Nije sramota da najbogatija opština dobije Narodnu kuhinju i Dom za beskućnike | Radio Televizija Budva

"Trg ispred zidina Starog grada, iako namijenjen besplatnom uživanju u muzičkom programu, bio je uzurpiran stolovima lokala čija se privremena lokacija – terasa, nalazi daleko van prostora predviđenog za publiku i predstavljala je značajnu smetnju konceptu besplatnog dočeka Nove godine na otvorenom", ističu u saopštenju, dodajući da je nemoguće bilo oteti se utisku da postoje "dobitnici i gubitnici“ ovakvog koncepta, a koji inače plaćaju svi građani.

"Objedinjena gastro-ponuda, manufaktura lokalnih zanatlija, te aranžmani turističkih agencija u gradskom parku, mogli su da probude predprazničke emocije, ali ih je kvarilo zapažanje da je svega nekoliko lokalnih ugostitelja, čiji se restorani, kafei, barovi nalaze u centralnoj zoni, dobilo privilegiju da dodatno zaradi i ujedno reklamira svoju ponudu.

Kako u Planu privremenih objekata niti opštine niti Morskog dobra ne postoji identifikovana lokacija Gradskog parka, na katastarskoj parceli 2865/1 KO Budva, kao zona za postavljanje privremenih objekata, opravdano je pitanje uz čije i kakvo odobrenje su postavljeni štandovi u okviru Božićne pjacete i po kom principu su birani korisnici – zakupci istih? ", pitaki iz URA-e.

Sa druge strane trga prema hotelu “Avala”, kako ističu, dešavala se drugačija „opsada“, odnosno sinhronizovana maloljetnička akcija paljenja agresivnih pirotehničkih sredstava i pored povremenih policijskih opomena. Neskrivena potreba za destrukcijom, po mišljenju mnogih gostiju, bila je na nivou oponašanja navijačkih „ratnih stanja“.

"Kada se to događa u gradu koji sredstvima svih građana plaća skupe koncerte, to je svakako alarm za roditelje i škole. Posebno je licemjerno voditi preventivne akcije protiv ove pojave, a u isto vrijeme omogućavati nesmetanu prodaju pirotehnike maloljetnicima na svega stotinak metara od epicentra zabave

Samo ova tri detalja svjedoče da promjena vlasti u Budvi nije automatski dovela i do promjene tridesetogodišnje prakse omogućavanja sticanja profita najimućnijijima (uglavnom u cilju realizacije izbornog inženjeringa). Naravno, niko nije očekivao da promjene mogu nastati preko noći, ali je simptomatično ako se nastavi ponavljati ista „logika“ ponašanja.

Svojim saopštenjem se ne zalažemo za prekid tradicije dočeka na otvorenom, ali se zalažemo za društveno odgovornije upravljanje novcem svih građana i pravedniju raspodjelu resursa. Ako se ovako nastavi, potpuno je jasno da benefite neće imati najugroženiji dijelovi populacije, poput jednog od građana koji je spavao na svega stotinu metara od višednevne proslave, pod otvorenim nebom, na starom madracu, pokriven sa nekoliko ćebadi. Iako ovaj čovjek nije ispao iz sistema zbog organizacije skupih dočeka, opština mora naći način da mu omogući život dostojan čovjeka", navode u saopštenju.

Kako ističu iz ove partije, Budva jeste opština mogućnosti, ali ni nju nisu zaobišle socijalne nejednakosti i zato se nameće potreba boljeg planiranja i realizacije održivih socijalnih politika, pa i otvaranje Narodne kuhinje i Doma za beskućnike, kao i efikasniji pristup rješavanju stambenih pitanja materijalno ugroženih.

"Kao najznačajniji crnogorski turistički brend, Budva ima obavezu da, pored glamuroznih dočeka, pruži ekonomsku i egzistencijalnu sigurnost svim kategorijama stanovnika.

Taj cilj je lako ostvariv, a njegovi efekti mogu biti dalekosežni. OO URA Budva zato poziva i ostale partije da joj se pridruže u rješavanju ovih pitanja u godini pred nama. Bez takvog pristupa imaćemo samo još agresivniju mladost koja se u dosustvu humanizma i solidarnosti vraća opasnim tranzicionim uličnim modelima2, zaključuju iz ove partije.