02-03-2018

URA podnijela krivičnu prijavu protiv planera DUP-ova Budva i Petrovac centar

Opštinski odbor Građanskog pokreta URA podnio je juče zvaničnu krivičnu prijavu protiv odgovornog projektanta-planera DUP-ova Budva Centar i Petrovac Centar - Miodraga Ralevića i prve povezane firme sa njim - Društva AG Infoplan Nikšić, saopštili su danas na konferenciji za novinare odbornica u SO Budva, Božena Jelušić i bivši odbornik u SO Budva, Radosav Tomović.

URA podnijela krivičnu prijavu protiv planera DUP-ova Budva i Petrovac centar | Radio Televizija Budva

Jelušić je navela da oni ne spore vrijednosti arhitekte Ralevića koji je projektovao u Parizu, ali da je na terenu u Budvi očigledno da odgovorni projektant-planer nije poštovao odredbe i pravila struke.

Ona navodi da vjeruje da će SDT kada pokrene izviđaj ovog slučaja preventivno djelovati na sve stručnjake koji stavljaju svoj potpis na visoko profitabilne koruptivne planove, i da će se stručnjaci zbog toga više ustručavati da tako otvoreno i skoro besramno stanu u zaštitu privatno-koruptivnih interesa.

"Navedeno lice i društvo nisu planirala prostor po pravilima struke nego su ucrtavali objekte po zahtjevima i naredbama investitora i povezanih lica, protiv kojih SDT u dužem vremenskom periodu vrši istražne i druge radnje", navodi se u krivićnoj prijavi koju su Specijalnom državnom tužilaštvu uputili Jelušić i Tomović.

Oni predlažu da Tužilaštvo pokrene istražni postupa protiv navedenih lica i privrednih društava kao i ostalih odgovornih planera DUP-ova koji su rezultirali devastacijom prostora i moguće trajnim posljedicama zbog oglušivanja o hodrografske, seizmičke i druge osobenosti tla na kojem se plan realizuje.

Usvajajući u Skupštini dokument DUP Budva-centar, gradska vlast je zapravo usvojila plan visokog ličnog i privatnog profita koji će se ostvariti na štetu grada i njegovih građana. U ovom trenutku je već jasno da plan ozbiljno ugrožava i bezbjednost pojedinih dijelova grada, fizičku bezbjednost i živote građana, a na osnovu toga i turističku privredu Budve i Crne Gore. Usvajanjem ovog dokumenta u SO, a ozakonilo se trajno oštećenje i devastacija prostora, stoji u toj krivićnoj prijavi.

Smatramo da bi procesuiranje odgovornih predstavnika struke u paradigmatskom slučaju ova dva DUP-a preventivno djelovalo na sve stručnjake da se drže visokih etički standardi koji štite živote ljudi i bezbjednost prostora, zaključili su odbornici u SO Budva, Božena Jelušić i bivši odbornik u SO Budva, Radosav Tomović.