11-12-2018

Uskoro klima kakva je bila prije tri miliona godina

Očekuje se da će klima na Zemlji 2030. godine biti kao što je bila prije tri miliona godina, navode naučnici u studiji objavljenoj u ponedeljak u časopisu Američke naučne akademije (PNAS).

Uskoro klima kakva je bila prije tri miliona godina | Radio Televizija Budva

Taj period je sredina Pliocena, kada je na Zemlji bila suša, Sjeverna i Južna Amerika se još nisu spojile, Grenland još nije bio zamrznut, a nivo okeana je bio 18 metara viša nego što je sada, prenosi Beta.

Prosječna temperatura je tada bila 1,8 do 3,6 stepeni Celzijusa iznad sadašnje.

Godine 2150. povratak u zoru evolucije sisara

"Idemo prema vrlo dramatičnim promjenama u izuzetno kratkom vremenu", rekao je Jack Williams, stručnjak za paleo-ekologiju i klimatologiju na Univerzitetu u Wisconsin, u gradu Madisonu.

Ako se ispuštanje ugljen-dioksida u atmosferu nastavi kakvo je sada, istraživači procjenjuju da će se do 2150. godine Zemlja vratiti na stanje u kojem je bila prije 50 miliona godina, u zoru evolucije prvih sisara, kada su već davno bili izumrli dinosaurusi, prije 65 miliona godina.

Zaleđenim kapama na polovima Zemlje dugo treba da se otope, tako da Grenland neće ponovo postati zelen već u idućem vijeku, rekao je Williams za AFP.

A za to vrijeme nivo okeana neće porasti svih 18 metara.
Ali, iako je tako, iznenadno zagrijavanje će iznenaditi žive vrste kojima su milioni godina bili potrebni da se razviju u sadašnju formu.

“Mnoge vrste će zato nestati”, primjećuje koautor studije.

“To ukazuje kako možemo uticati na svoju svoju i na istoriju Zemlje: – Treba da razumijemo sadašnje promjene i prilagodimo se".