21-06-2021

Uskoro laboratorija za PCR testove, ali i utvrđivanje mutacija tumora

Klinički centar Crne Gore uskoro će otvoriti savremenu PCR laboratoriju u sklopu Centra za patologiju, u kojoj će osim PCR analiza, raditi i utvrđivanje mutacija unutar tumora, skrinig program ranog otkrivanja karcinom grlića materice, analize cistične fibroze, analize na virus HIV-a, na seksualno prenosive bolesti, PAPA testove...

Uskoro laboratorija za PCR testove, ali i utvrđivanje mutacija tumora | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Kako je kazao direktor Centra, prof. dr Filip Vukmirović, laboratorija je opremljena dijelom kapitalne opreme, manji dio očekuju u narednih deset dana.

"Klinički centar je u potpunosti opremio prostor, a kadar je na intezivnoj obuci koja će biti završena samom instalacijom i puštanjem u rad opreme. Od kapitalne opreme izdvojio bih dva aparata, to je KingFisher Flex aparat koji služi za pripremu i izdvajanje nukleinskih kiselina i proteina koji radi na principu magnetne izolacije, odnosno vezivanjem nukleinskih kiselina za magnetne čestice unutar aparata. Proces je automatizovan, tako da je minimalno manuelno rukovanje tehničara sa materijalom, što nam obezbjeđuje najmanju mogućnost kontaminacije uzoraka. Sem toga, ovaj aparat je u mogućnosti da vrši razdvajanje različitih ćelija, u smislu npr. razdvajanja tumorskih od normalnih ćelija, što je za nas takođe veoma važno", naglasio je Vukmirović.

Kako je objasnio, u aparatu postoje već pripremljeni protokoli za rad, a ono što je još jedna prednost aparata je mogućnost modifikacije tih protokola prema potrebama zdravstvenog sistema i uvođenje novih, što će omogućiti širenje dijapazona usluga.

"Drugi aparat je QuantStudio 5, koji je Real Time PCR analizator, koji vrši analizu prethodno pribavljene DNK ili RNK na aparatu koji je prethodno pomenut. Ova analiza omogućava detekciju nukleinske kiseline, odnosno detekcije njene strukture i detekcije postojanja eventualnih mutacija unutar nje. Laboratorija je prvenstveno namijenjena ili će prvi korak u radu laboratorije biti analiza na SARS-COV2, odnosno koronavirus, PCR analiza, koja će nam omogućiti da za sve naše pacijente iz Kliničkog centra tu analizu sada uradimo kod nas. Vi znate da je do sada bila praksa da se pacijenti uzorkuju u Kliničkom centru, a da se analiza radila u Institutu za javno zdravlje. Na ovaj način mi ćemo rasteretiti kapacitete laboratorije Instituta za javno zdravlje. Oba aparata imaju veliki kapacitet rada, tako da sem ovih analiza za naše pacijente, PCR testove na SARS-COV2 ćemo moći raditi i za druge ustanove i naravno, u velikoj mjeri ćemo moći raditi i za turiste kojima bude potreban PCR test za povratak u svoju zemlju", kazao je Vukmirović.

Sem PCR na SARS-COV2, u ovoj laboratoriji moći će, kako se nada Vukmirović, da rade jedan široki dijapazon analiza.

"Tu je i mogućnost odrađivanja analize na virus HIV-a, citomegalo virus, herpes simpleks, Epštain-Barov virus, zatim analiza na seksualno prenosive bolesti kao što je: hlamidija, uroplazma, HPV virus – veliki broj tipova HPV virusa moći ćemo da radimo u laboratoriji i na taj način ćemo se još dodatno pored PAPA testova uključiti i u skrining program ranog otkrivanja karcinoma grlića materice. Sem ovoga, moguće je raditi i analize na različite genske bolesti kao što je cistična fibroza, kao što su različite forme trombofilija, moguće utvrđivanje mikro delecije hromozoma Y kod muškog steriliteta i jedan široki dijapazon koji je nama posebno interesantan, a odnosi se na utvrđivanje mutacija unutar tumora. Ovo je izuzetno značajno za onkološke pacijente jer Crna Gora raspolaže veoma savremenom terapijom onkoloških pacijenata, ali je za primjenu te terapije potrebno utvrditi mutacioni status tumora. Ovo se prvenstveno odnosi na tumore pluća, tumore debelog crijeva, melanom i limfom", ističe Vukmirović.

Uvođenjem i puštanjem u rad ove laboratorije u KCCG će biti u mogućnosti da za relativno kratko vrijeme odrade i ove analize i omoguće onkolozima adekvatnu primjenu terapije.

"Značajno je i to što će nam i puštanje u rad ove laboratoije umogućiti širi dijapazon naučno-istraživačkog rada, s obzirom da smo mi baza Medicinskog fakulteta u Podgorici i da učestvujemo u velikom broju naučno-istraživačkih projekata", naglasio je on.

Kada je riječ o kapacitetima same laboratorije, ona omogućava da 96 uzoraka urade u jednom turnusu koji podrazumijeva dva sata rada.

"Znači u principu 96 uzoraka koji uđu u laboratoriju, za dva sata možemo imati za njih nalaze, što na nekom dnevnom nivou znači u prosjeku nešto više od 500 PCR analiza", naglasio je Vukmirović.