12-04-2021

Uskoro nova ID dokumenta za pomorce iz Crne Gore

Ministarstvo kapitalnih investicija započelo je sa aktivnostima na izradi Predloga pravilnika o pomorskoj knjižici, dozvoli za ukrcavanje i identifikacionoj ispravi, saopšteno je iz ovog ministarastva.

Uskoro nova ID dokumenta za pomorce iz Crne Gore | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com/ilustracija

Kako se navodi ova aktivnost će se realizovati tako što će se propisati način izdavanja pomorske knjižice, dozvole za ukrcavanje i identifikacione isprave, sadržina i obrazac pomorske knjižice, obrazac zahtjeva, način ovjere podataka o plovidbenom stažu u pomorsku knjižicu i dozvolu za ukrcavanje, način dostavljanja podataka o plovidbenom stažu, uslove i način zamjene pomorske knjižice, dozvole za ukrcavanje i dentifikacione isprave, kao i način vođenja evidencije izdatih pomorskih knjižica i dozvola za ukrcavanje.

“Uporedo pripemamo i javni poziv za zainteresovanu domaću i inostranu javnost na javni neanonimni konkurs za izbor rešenja loga crnogorske pomorske administracije, koji će biti dio obrazaca pomorske knjižice, dozvole za ukrcavanje i identifikacione isprave.

Napominjemo da će Predlog pravilnika prije upućivanja nadležnim državnim organima na usaglašavanje, biti dostavljen svim zainteresovanim licima na davanje mišljenja, predloga i sugestija”, poručuju iz Ministarstva kapitalnih investicija.

SID će se koristiti kao jedna vrsta „Ship’s ID“ i pomorcu će omogućiti tranzit u lukama, olakšan izlazak na kopno, odnosno ’shore leave’, a vrlo vjerovatno i olakšan prolaz pri tranzitu na određenim graničnim prelazima odnosno aerodromima. Svi smo svjedoci modernizacije prelaza gdje se sve više koriste elektronski dokumenti zarad bezbjednosti.

Izvor: bokanews