11-12-2022

Uspavani hljeb

Ovaj hljeb se priprema bez bijelog brašna i kvasca.


Foto: hronokuhinja.rs

Potrebno:

-2 šolje integralnog speltinog ili pšeničnog brašna
-1 šolja integralnog heljdinog ili pirinčanog brašna
-1/2 šolje mljevenog lanenog sjemena
-1/2 kašičice soli (ili po vašem ukusu)
-2 šolje tople vode
-sok od jednog limuna
-1 kašičica sode bikarbone
-1 kašičica praška za pecivo
-sjemenke po želji

(mjereno šoljom od 200ml)

U posudi pomiješajte oba brašna, mljeveno laneno sjeme i so, pa onda polako dodajte vodu. Na snimku vidite koju gustina mase se dobija. Ovako umiješano tijesto ostavite minimalno 6h pokriveno da stoji (najbolje preko noći).

Kada prođe predviđeno vrijeme u posudi pomiješajte sok od limuna, sodu bikarbonu i ostavite da odreaguje (zapjeni).

Zatim tu mješavinu, šaku sjemenki po želji i prašak za pecivo dodajte u tijesto koje je stajalo preko noći i sve dobro umutite mikserom (može i ručno varjačom, ali je najbolje ako imate dodatke za tijesto). Bitno je da se prašak za pecivo i soda dobro izmiješaju i ujednačeno rasporede po tijestu.

Pripremite pleh dimenzija 20x10cm (može i neki malo veći od otprilike 25x10cm samo će vam hleb biti malo niži)i obložite sa pek papirom.

Sipajte masu u pleh i fino je rasporedite da bude ravnomjerna. Nakvasite dlanove i pređite po površini tijesta da bi vam kora hleba bila ljepša i sjemenke se bolje zalijepile.

Pospite sa sjemenkama po želji i malo ih dlanovima utisnite da se zalijepe.

Hleb pečete na 230stepeni prvih 10 minuta, a onda spustite na 190-180 i pečete još 50ak minuta, pred kraj možete još malo da smanjite.

Kada se hleb ispeče polako ga odvojite od pek papira, umotajte u kuhinjsku krpu i ubacite u kesu kako bi bio mekan. Najbolje je da se hleb ohladi prije sječenja kako bi bio fin i mekan kada se siječe.

Izvor: IG/ onelightshot