09-09-2020

USSCG: Garantovati pravo na plaćeno odsustvo roditelja

Unija slobodnih sindikata (USSCG) apelovala je na Ministarstvo zdravlja da u što kraćem roku donese naredbu kojom se garantuje pravo na plaćeno odsustvo za roditelje djece koja nijesu starija od 11 godina.



Iz USSCG su uputili pismo ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću, navodeći da nije donijeta naredba kojom se garantuje pravo na plaćeno odsustvo.

“To u praksi stvara ogroman problem za zaposlene roditelje djece koja nisu starija od 11 godina i dovodi ih u nezavidan položaj, odnosno nemogućnost pomirenja profesionalnih i privatnih obaveza, jer njihovi poslodavci tvrde da nijesu obavezni da im omoguće korišćenje tog prava”, rekli su iz USSCG.

Oni su naveli da je odlukom Ministarstva prosvjete, a na preporuku Instituta za javno zdravlje, početak školske godine i početak rada predškolskih ustanova odložen je za 1. oktobar.

“Upoznati smo da će se, dok traje prekid vaspitno-obrazovnog rada, primjenjivati ranije utvrđena mjera o plaćenom odsustvu sa rada jednom od roditelja djeteta koje nije starije od 11 godina”, naveli su iz USSCG.

Oni su dodali da je Ministarstvo ekonomije najavilo da će subvencionisati plaćeno odsustvo za septembar roditelju koji bude koristio ovo pravo.

Iz USSCG kazali su da im se obratio veliki broj zaposlenih roditelja, koji ne mogu da koriste najavljeno pravo jer nije zvanično definisano odgovarajućim pravnim propisom.

“Apelujemo na Ministarstvo da, u što kraćem roku, donese naredbu kojom se grantuje pravo na plaćeno odsustvo za roditelje djece koja nijesu starija od 11 godima, odnosno da izvrši dopunu postojeće Naredbe kojom je definisan prekid obrazovno-vaspitnog rada”, naveli su iz USSCG, piše i prenosi agencija Mina.