23-05-2020

Ustanovama na Primorju fali osam epidemiologa

Epidemija virusa korona u praksi je pokazala da u gradovima na primorju Crne Gore nedostaje oko osam epidemiologa, počev od Opštine Bar, gdje je smještena bolnica za zaražene sa juga države.


Ilustracija (Foto: Pixabay)

Epidemiolog Doma zdravlja Bar Adis Martinović kazao je za "Dan" da su se trudili da pokriju sve zaražene sa Primorja, kontakte i osobe pod nadzorom i u izolaciji.

Martinović je naveo da je svakom gradu na Primorju potreban još makar po jedan epidemiolog kada se desi ovakva epidemija, ali da u redovnim okolnostima imaju dovoljan broj stručnjaka.

On je kazao da samo u Baru, koji trenutno ima tri epidemiologa, nedostaje još toliko stručnjaka, kao i da tako i u ostalim gradovima gdje ima samo po jedan specijalista.

"Do ove situacije nijesmo ni bili svjesni koliki je značaj epidemiologa, a sada se vidjelo kolika je i kakva njihova uloga", rekao je Martinović.

On je naveo da je neophodno u bliskoj budućnosti povećati broj epidemiologa kako na primorju, tako i drugim regionima države.

"Sve ustanove bi trebalo da imaju makar po dva epidemiologa, jer kada jedno ode na bolovanje ili ispadne iz sistema, ustanova, bilo dom zdravlja ili bolnica, ostaju bez specijaliste iz te oblasti", kazao je Martinović.


Izvor: MINA News