02-07-2018

Uvođenje prinudne uprave ili raspisivanje novih izbora u Budvi ?

Obzirom da je poslednje zasijedanje lokalne skupštine održano 30. decembra prošle godine, i da je od tada prošlo šest mjeseci, otvara se prostor za intervenciju Vlade, istakao je politički analitičar Zlatko Vujović.

Uvođenje prinudne uprave ili raspisivanje novih izbora u Budvi ? | Radio Televizija Budva

Kako je kazao, ukoliko se sjutra ne održi zakazana 16. sjednica Skupštine opštine Budva, mogući ishod trenutne političke situacije je uvođenje prinudne uprave ili raspisivanje novh izbora.

"Skupština opštine se mora održati jednom u tri mjeseca. Što znači da se u roku od šest mjeseci mora održati dva puta. U situaciji kada Skupština duže od šest mjeseci ne vrši svoje dužnosti, Vlada može razriješiti dužnosti predsjednika Opštine", naveo je Vujović.

Kako je Vujović istakao, ova trenutna situacija otvara prostor da Vlada raspusti SO Budva.

"Naredni dan, kada ta Odluka postane pravosnažna, predsjednik Crne Gore mora da raspiše izbore. Tako da, ukoliko se sjednica sjutra ne održi, otvara se prostor za taj scenario. Treba otvoriti pitanje kome odgovara takav scenario, da li vladajućoj partiji u Budvi, ili opoziciji", kazao je Vujović.

On zaključuje da je interesantno primijetiti da DPS osuđuje bojkot parlamenta Crne Gore od strane opozicije, a on sam je spreman da prisegne bojkotu rada lokalnih samouprava, gdje je opozicija na vlasti, kada to odgovara njihovim iteresima, što nikako nije dobro.

Predsjednik SO Budva Đorđije Vujović ranije je zakazao 16. sjednicu lokalne Skupštine za sjutra, ističući da nije bilo nikakvog pritiska od strane Vlade Crne Gore zbog neodržavanja sjednica poslednjih pola godine, niti najava bilo kojeg političkog subjekta o neprisustvovanju sjednici.

Poslednja sjenica lokalnog Parlamenta održana je 30. decembra prošle godine, a u ovoj godini nije održana ni jedna zbog nedostatka kvoruma usled nedolaska nezavisnog odbornika Stevana Džakovića.

Vujović je najavio održavanje sjednice u novoj skupštinskoj sali u zgradi Opštine, gdje je postavljan novi mobilijar i najnovija tehnologija.