21-03-2021

Uživo na Portalu RTV Budva koncert "EUTERPE - flute quartet"

Mlada flautistkinja, Budvanka Ksenija Franeta, danas će sa grupom "EUTERPE - flute quartet", nastupiti na koncertu koji će uživo biti emitovan na YouTube kanalu Amici Musica Udine, sa početkom u 17h.



Članovi grupe su prof. Liusa Sello (ITA), Tijana Krulj (SRB), Sara Brumat (ITA) i Ksenija Franeta (MNE).

Koncert se održava u italijanskom gradu Udine pod sloganom "Razgovori kroz muziku" - Luisa Sello "Budi moj gost", a rganizator je AMICI DELLA MUSICA Udine.

Grupa se spontano oformila, pod rukovodstvom Luise Sello, i za veoma kratko vrijeme je privukla pažnju stručne kritike i znalaca iz domena muziciranja flautom, i istovremeno je svojom bravurom i simpatijom pridobila publiku. Program uključuje muziku od doba renesanse, pa do savremenih djela. Intonacija i izražajnost pripadaju istoj sškoli, a to je škola Internacionalnih solista.

Luisa Sello se školovala u Parizu i profesor je na muzičkoj akademiji u Trstu, na Orfej Akademiji u Beču i na New Bulgarian univerzitetu. Stoga njena škola omogućava da se predstavi kompaktan ansambl i nivo koji odiše višegodišnjim iskustvom u nastavi i koncertima.

Od medjunarodnih gostovanja ističu se njeni nastupi u Pekingu i Quindaou, na internacionalnom festivalu flaute na kome je predstavljala Italiju, kao i u muzeju Quartier u Beču.

Koncert, koji počinje u 17h, uživo možete pratiti ovdje:




Ksenija Franeta svoje muzičko obrazovanje započinje u Školi za osnovno muzičko obrazovanje u Budvi u klasi prof. Ane Brajak. Godine 2015. upisuje Srednju muzičku školu u Tivtu u klasi prof. Brune Matijević, a završava je kod prof. Žane Lekić. Dobitnica je brojnih prvih i drugih nagrada u solo kategoriji i kategoriji za kamernu muziku na državnim i međunarodnim takmičenjima. Imala je mnogo nastupa, od kojih se ističe Popodnevni koncert klasične muzike 1. januara 2019, gdje je solistički nastupila sa Revijskim orkestrom Crne Gore, pod dirigentskog palicom prof. Radovana Papovića. Tokom svog školovanja usavršavala se kod eminentnih i svjetski poznatih profesora iz Evrope. Neka od zvučnih imena su: Ljubiša Jovanović, Marina Nenadović (Srbija); Milena Lipovšek, Alenka Zupan, Nataša Paklar Marinković, Matej Zupan (Slovenija); Dejan Gavrić (Njemačka); Felix Renggli (Švajcarska); Luisa Sello, Alberto Busettini (Italija).


Foto: Privatna arhiva

Ksenija je do sada imala dva solisticka koncerta 2019. godine, prvi je održala u budvanskoj Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ i posvetila ga je svom gradu, a drugi u Tivtu. Naredne godine, 1. januara, nastupala je u okviru novogodišnjeg programa TOB-a na Trgu u Starom gradu sa revijskim orkestrom.


D.B.