22-06-2015

Vargasu Ljosi uručen književni zlatnik

U hotelu Splendid u Bečićima, sinoć održan Simpozijum "Književni plamen Vargasa Ljose", koji je okupio najveće poznavaoce hispanoameričke književnosti i tumače djela Maria Vargasa Ljose iz Crne Gore i regiona.

Vargasu Ljosi uručen književni zlatnik | Radio Televizija Budva

Gostu Nove knjige, nobelovcu Mariju Vargasu Ljosi tom prilikom crnogorski izdavač uručio je specijalnu nagradu.

"Ovim činom ustanovljena je posebna književna nagrada, a počasni predsjednik žirija za dodjelu te nagrade biće Mario Vargas Ljosa. Nagrada će se dodjeljivati jednom godišnje autoru kojeg predlože počasni predsjednik žirija, Mario Vargas Ljosa, članovi žirija, urednici izavačke kuće Nova knjiga i svi čitaoci knjiga izdavačke kuće Nova knjiga", saopšteno je iz Nove knjige.



Pojasnili su da će dobitnici ove značajne nagrade biti autori koji su obogatili književnost našeg vremena i postali međunarodno priznati.

Mario Vargas Ljosa i direktor izdavačke kuće Nova knjiga, Predrag Uljarević, potpisali su Osnivačku povelju kojom se ustanovljuje nagrada Književni plamen.

"Godine 2015. uz prvu posjetu Crnoj Gori gospodin Mario Vargas Ljosa je primio prvi književni zlatnik u istoriji izdavaštva i nagrađivanja, što ovoj nagradi daje poseban smisao i težinu. U godinama koje slijede i uz trud nobelovca, žiri i izdavačka kuća Nova knjiga dodjeljivaće ovaj književni zlatnik, brinuće o renomeu ovoga priznanja i nastojati da sloboda književne imaginacije bude uzor procesima u društvu, politici i odnosima među državama", reako je Uljarević.

Vargas Ljosa je zahvalio Novoj knjizi što mu je dodijelila prvu nagradu, zlatnik koji utemeljuje ovu značajnu književnu nagradu i koja nosi lijep naziv Književni plamen.

To je naziv koji nosi značenje onoga što književnost jeste. Književnost, dodao je on, upravo treba da ispuni naše živote plamenom, entuzijazmom, optimizmom prema budućnosti, ali i kritičkom sviješću prema sadašnjosti.

"Osnivanje književne nagrade je važan događaj. Nagrada je stimulans piscima, a naročito ako se dodjeljuje na ozbiljan i čist način, kada postoji hijerarhija i sistem u procjeni da li je djelo ozbiljno i kvalitetno i da li pomaže čitaocu da izađe iz konfuzije među mnoštvom knjiga koje se danas objavljuju. Nadam se da će nagrada dugo da živi, da će je dobiti dobri pisci i da će je čitaoci podržati", kazao je peruanski književnik.

Vargas Ljosa se potom obratio učesnicima Simpozijuma, zahvalio im na učešću i istakao da posebna osjećanja u njemu budi to što je među istraživačima njegovog književnog djela. Potom se osvrnuo na značaj književne kritike koja je danas, u vremenu kulturnih previranja, veoma važna.

Ona je danas marginalizovana, nema značaj i ulogu koju je nekada imala, kada je bila dublja i originalnija. Kritika se danas mora čuvati, ona čitaoca čuva od zbunjenosti i konfuzije u vrednovanju književnosti, pomaže mu da shvati šta je odlično, šta prosječno, a šta loše.

Simpozijum su organizovali izdavačka kuća Nova knjiga i hotel Splendid.