21-11-2020

Vaspitavanje djece: Osam pravila Marije Montesori

Italijanski pedagog Marija Montesori je još u prošlom vijeku uspostavila poseban način vaspitanja djece, koji danas ima sve više poštovalaca zbog specifičnih pravila.Ovo su neka od njih:

1. Neka bude voljeno i slobodno – Prve tri godine života su presudne za razvoj mališana, jer u tom dobu on upija sve što vidi i čuje, pa je važno da mu omogućite da slobodno izražava potrebu za kretanjem, jezikom i ljubavlju. Da se osjeća nesputano i voljeno. Neka se osjeća voljeno.

2. Poštujte ga i kada pogriješi – Svi mi griješimo pa i najmlađi članovi društva umiju da skrenu sa puta. Ali na to gledajte kao na savladanu lekciju, jer, uz vašu pomoć, mališan uči kako da ispravi grešku i pravilno riješi neki zadatak. Važno je samo da ga i u tom momentu poštujete.3. Omogućite mu pravo na izbor – Ako dijete odrasta u atmosferi u kojoj se uvijek uvažava njegovo pravo na izbor, osjećaće se ispunjeno, a njegovo samopouzdanje će da raste.

4. Podstičite njegovu radoznalost – Svako dijete je mali istraživač, ali od vas zavisi da li će njegova znatiželja da se razvije u pravom smjeru ili će utihnuti. Pratite šta radi i kako se ponaša, osluškujte ga i onda pomozite da usmjeri sve kapacitete ka oblasti koja ga zanima.

5. Nećete ga razmaziti pomažući mu kada ima muku – Nemojte da mislite da ćete razmaziti dijete time što ćete mu se naći kada mu je potrebna neka pomoć. Uradite to. Ali nemojte da obavljate njegove obaveze umjesto njega.6. Budite uvijek kulturni – Ako želite da vaš mališan izraste u lijepo vaspitanog čovjeka, imajte na umu da i to zavisi od vas. Zato se potrudite da mu pružite dobar primjer, da u svakom trenutku vi budete kulturni, odmjereni i ljubazni.

7. Budite mu podrška – Potrebno je da dijete bude okruženo mirom i ljubavlju, jer će tako u svakom trenutku osjećati da ste mu podrška, što će se povoljno odraziti na stepen njegove samouvjerenosti.

8. Izbjegavajte kritike – Kada dijete stalno kritikujete, zapravo ga učite kako da osuđuje druge. Ono se osjeća zadovoljno kada nešto dobro uradi i to mu je satisfakcija i motivacija za dalje.


Izvor: Lifestyle.ba/DDL
Foto: Shutterstock