24-03-2021

Vaspitno-obrazovne ustanove u 13 opština zatvorene do aprila

Vaspitno-obrazovne ustanove u 13 crnogorskih opština biće zatvorene do 1. aprila, a do tada neće biti totalnog zaključavanja države, saopštila je epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje Marija Božović.

Vaspitno-obrazovne ustanove u 13 opština zatvorene do aprila | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen

Ona je na konferenciji za novinare kazala da škole neće raditi u Baru, Podgorici, Plužinama, Cetinju, Ulcinju, Šavniku, Nikšiću, Herceg Novom, Beranama, Bijelom Polju, Kotoru, Pljevljima i Mojkovcu.

Božović je rekla da je Komisija za zaštitu stanovništva od zarazne bolesti COVID 19, u koordinaciji sa Vladinim Savjetom, donijela nove mjere za Berane koje važe večeras od ponoći do 31. marta.

Kako je navela, zabranjuju se ulazak i izlazak iz Berana, a tranzit kroz tu opštinu dozvoljen.

„Zabranjeno je kretanje od 21 do pet sati narednog dana. Predškolske ustanove, škole i fakulteti su i dalje zatvorene, odnosno nastava se organizuje na daljinu“, kazala je Božović.

U Beranama je, kako je rekla, zabranjeno organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima, rad restorana, kafana, kafeterija, hotelskih restorana i sličnih ugostiteljskih objekata.

Vlasnici su, kako je navela Božović, obavezni da sklone mobilijar koji se eventualno nalazi u baštama tih objekata.

Ona je dodala da je u Beranama dozvoljeno pripremanje i izdavanje hrane, osim napitaka, po porudžbi, bez zadržavanja i konzumacije ispred objekta koji posluje hranom, uključujući ketering, od sedam do 22 sata, uz potvrdu poslodavca i rješenje, odnosno ugovor o radu.

„Zabranjuje se prodaja hrane, alkoholnih i bezalkoholnih pića, svih vrsta kafa i drugih toplih i hladnih napitaka sa aparata koji se nalaze na svakom mjestu – od zgrada javne uprave do benzinskih stanica“, kazala je Božović.

U Beranama je zabranjen rad tržnih centara, štandova i tezgi, rad fitnes centara i teretana.

Mjera se, kako je navela Božović, ne odnosi na treninge profesionalnih sportista koji se redovno podvrgavaju testiranjima.

„Na otvorenom prostoru zabranjuje se boravak u parkovima i javnim površinama za rekreaciju i sport. Zabranjeno je prisustvo i zadržavanje više od dvije punoljetne osobe na otvorenom javnom mjestu“, rekla je Božović.

Zabranjuje se, kako je navela, rad priređivača igara na sreću.

Ona je kazala da je u Beranama dozvoljen rad frizerskim i kozmetičkim salonima i srodnim privrednim društvima do 20 sati, kao i rad neprehrambenim prodavnicama.

Kako je rekla, dozvoljeno je korišćenje hotelskih restorana samo za goste hotela od sedam do 18 sati.
Božović je rekla da se u Šavniku od ponoći do 31. marta zabranjuju ulazak i izlazak iz opštine.

Zabranjeno je kretanje građana od 21 do pet sati, kao i masovna okupljanja i javni skupovi na otvorenom i zatvorenom.

U Šavniku se zabranjuje rad svih vaspitno-obrazovnih ustanova i prelazi se na onlajn nastavu.

U toj opštini, kako je navela Božović, zabranjeno je organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima.

Kako je kazala, zabranjen je rad kafića, restorana i ostalih ugostiteljskih objekata, a obaveza vlasnika je da uklone mobilijar koji eventualno imaju u baštama tokom trajanja zabrane.

„U okviru ove mjere, međutim, dozvoljeno je pripremanje i izdavanje hrane, osim napitaka, po porudžbi, bez zadržavanja i konzumacije ispred objekta koji posluje hranom. Dozvoljen je i ketering, od sedam do 22 sata, uz potvrdu poslodavca i rješenje, odnosno ugovor o radu“, navela je Božović.

Ona je kazala da je u Šavniku zabranjen rad automata na svim mjestima.

Zabranjuje se, kako je rekla, rad privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju zanatsku i uslužnu djelatnost - frizerskih i kozmetičkih salona i srodnih djelatnosti.

„Zabranjuje se rad privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom na malo neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga – odnosi se i na štandove i tezge“, navela je Božović.

Zabranjene su, kako je rekla, i djelatnosti u oblasti kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više osoba u istom prostoru.

„Zabranjuju se sve sportske manifestacije i aktivnosti u zatvorenim objektima. Mjera se ne odosi na treninge profesionalnih sportista koji se redovno podvrgavaju testiranjima“, kazala je ona.

Božović je rekla da se u Šavniku zabranjuje rad priređivača igara na sreću.

„Dozvoljen je rad marketa, kioska za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača, štampe, sredstava za zaštitu bilja, sjemena i danog materijala poljoprivrednog bilja ili pogrebne opreme, kao i benzinskih stanica i prodavnica za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica“, kazala je ona.

Božović je rekla da su od subote u Herceg Novom mjere popuštene.

„Novljanima je dozvoljeno kretanje do 21 sat, rad prehrambenih, ali i svih drugih prodavnica do 20 sati. Ugostiteljski objekti su zatvoreni, i nema izlaska ni ulaska u grad osim uz potvrdu“, navela je Božović.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović kazala je da je u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u državi za pet odsto smanjen broj hospitalizovanih, a za oko 20 odsto broj životno ugroženih kovid pacijenata, na šta su uticale aktuelne mjere.

Ona je saopštila da je u Opštoj bolnici Pljevlja popunjeno 72 odsto kapaciteta, bolnici na Cetinju 75 odsto, Opštoj bolnici Bar 61 odsto, dok je u Opštoj bolnici Bijelo Polje popunjenost kapaciteta 57 odsto.

Prema riječima Radulović, u beranskoj bolnici popunjeno je 74 odsto kapacita, nikšićkoj 72 odsto, kotorskoj 31 odsto, dok je u Specijalnoj bolnici Brezovik popunjeno 85 odsto.

“U Crnoj Gori, od 814 kreveta koji su opredijeljeni za tretman kovid pacijenata, imamo 550 popunjenih, što znači da je ukupni kapacitet kovid sistema u državi popunjen sa 67,6 odsto. To pokazuje da trenutno imamo dovoljno kapaciteta da izađemo u susret svim zdravstvenim potrebama oboljelih od COVID-a 19”, istakla je Radulović.

Ona je, komentarišući medijske navode o dešavanjima u Opštoj bolnici Nikšić, kazala da su sinoć pomogli kolegama u toj zdravstvenoj ustanovi, jer je postojala povećanja potreba za korišćenjem respiratora, a sve u cilju sprečavanja bilo kakve poteškoće u pružanju zaštite pacijentima koji su bili hospitalizovani.

“Kako ne bi došlo do opterećenja ovog sistema, pet pacijenata je preventivno premješteno u KCCG, a četvoro u Specijalnu bolnciu brezovik. Sve vrijeme je zdravstveno stanje pacijenta bilo stabilno i ni u jednom trenutnu nije postojala mogućnost da se ono ugrozi transportom”, kazala je Radulović.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović apelovao je na građane da poštuju mjere za suzbijanje i sprečavanje širenja koronavirusa.

„Ovo je borba svih nas. Moramo da funkcionišemo kao jedno, jer jedino tako možemo da izađemo kao pobjednici iz ove borbe“, poručio je Milatović.

Kako je dodao, na sjednicama Vladinog Savjeta za borbu protiv koronavirusa mnogo se diskutuje o balansu koji je potrebno pronaći između zdravlja i ekonomije.

„Kada je u pitanju zatvaranje Crne Gore, moramo da razumijemo da to nije samo zatvaranje ekonomije, nego zapravo kompletnog društva“, naveo je Milatović.

On je kazao da smatraju da će turistička sezona biti onakva kako je projektuju, „na 55 do 60 procenata realizacije onoga što smo imali 2019. godine“.

Milatović je podsjetio da Crna Gora trenutno raspolaže sa 44 hiljade doza vakcina protiv koronavirusa.

On je kazao da će u narednih par dana stići sljedeća tranša iz 50 hiljada ugovorenih ruskih vakcina, a sredinom aprila dodatna velika tranša od 200 hiljada ruskih vakcina.

„Ugovoreno je 200 hiljada kineskih vakcina, koje u Crnu Goru treba da stignu 20. aprila“, naveo je Milatović.

Kako je rekao, u okviru COVAX incijative Crnoj Gori pripadaju 84 hiljade vakcina, od kojih će između 20 hiljada i 30 hiljada stići do kraja marta.

„Kada saberete sve ove brojke dođete do cifre od 520 hiljada do 550 hiljada vakcina, što je dovoljno za vakcinaciju oko 250 hiljada stanovnika do kraja maja, što čini oko 60 odsto odraslog stanovništva“, kazao je Milatović.

Radulović je, odgovarajući na novinarsko pitanje da li bolnice u kojima se liječe kovid pacijenti imaju dovoljne količine kiseonika, rekla da nijedna bolnica u Crnoj Gori nema nikavih problema sa nabavkom sirovina koje služe za stvaranje kiseonika.

“U KCCG imamo sirovine za sledeća tri mjeseca. Ukoliko bilo kojoj bolnici u Crnoj Gori ponestane, potrudićemo se da pomognemo da se premosti taj period”, istakla je Radulović.

Na pitanje da li KCCG u narednom periodu ima mogućnost da prima pacijente iz drugih crnogorskih bolnica, Radulović je kazala da je KCCG dužan i da želi da pomogne svim zdravstenim ustanovama u državi.

“Nema sumnje da ćemo, dok god postoji KCCG, ukazivati pomoć svim stanivnicima Crne Gore”, dodala je ona.

Ona je, na pitanje koliko respiratora može biti uključeno a da ne dođe do opterećenja tehničkih kapaciteta KCCG, kazala da 350 kiseoničnih mjesta, koliko ih ima u Kliničkom centru, može da bude u potpunosti iskorišćeno jer su kupljene dopunske pumpe.

Komentarišući epidemiološku situaciju u Nikšiću, Radulović je kazala da je zbog masovnih okupljanja u tom gradu zabilježen porast broja zaraženih, i da nijesu na to uticale samo epidemiološke mjere.

Na pitanje da li su zadovoljni brojem osoba koje su vakcinisane drugom dozom vakcina i koliko je od toga broja vakcinisano zdravstvenih radnika, Božović je kazala da su drugom dozom vakcinisani pripadnici prioritenih grupa, ali da ne zna koliki je procenat zdravstvenih radnika.

“Nije nam toliko bitna brojka druge doze. Bito nam je koliko se ljudi vakcinisalo prvom dozom iz razloga što ako se vakciniše prvom, vakcinisaće se i drugom kada za to dođe vrijeme”, dodala je ona.

Božović je kazala da se nada da će u narednim danima u Crnu Goru stići vakcine AstraZeneka, ali i dodatne doze ruskih i kineskih vakcina, čime će se ubrzati dinamika vakcinacije.

"Nadam se, ako sve bude teklo dinamikom koja je zacrtana, da će u narednih mjesec većina prijavljenih biti vakcinisana", rekla je Božović.

Ona je, na pitanje koje je IJZ mjere predlagao a nijesu usvojene na Savjetu, kazala je da su sve mjere koji predlažu isključivo zdravstvene.

“U momentu kada donosimo mjere nije naš posao da razmišljamo kako će tu uticati na ekonomiju, finansije, niti druge aspekte. Nas prvenstveno interesuje kako ćemo da spriječimo dalje širenje virusa. Cilj nam je da smanjimo transmisiju”, istakla je Božović.

Kako je navela, Crna Gora je u posledje tri sedmice u nekoj formi lokdauna.

“Ne u potpunosti, ali mjere su rigoroznije i to je dalo sadašnje rezultate, donosno da dolazi do blagog pada”, rekla je Božović i dodala da je potrebno samo da se poštuju osnovne preventivne mjere kako bi postigli mnogo bolju epidemiološku situaciju.

Milatović je kazao da u Savjetu analiziraju da li se mjere mogu u potpunosti iskontrolisati, sagledava uticaj na buudći ekonosmki rast, izgubiti poresku bazu, povećani nezaposlenost, koliko tu utiče na metalno zdravlje nacije.

“Nije isto zatvoriti se u martu prošle godine, kada nijesmo znali o čemu se radi, i živjeti godinu daan pa opet zatvoriti ljude. Vrlo je teško Vladi da izmjeri pozitivne i negativne aspekte i donese odluku”, rekao je Milatović.

Na pitanje da li će desetine hiljada osoba koje žive u Crnoj Gori od 90-ih godina, a nemaju državljatsvo imati pravo na besplatnu imunizaciju i kada, Božović je kazala da pretpostavlja da su oni već liječeni u Crnoj Gori i da će imunizacija biti besplatna i za njih.

Ona je rekla da je u poslednjem istraživanju povećan pocenat ljudi koji su iskazali interesovanje za imunizaciju.

“Prije nego što je počela vakcinacija rađeno je istraživanje prema kojem je 40 odsto ispitanika reklo da bi primilo vakcinu, a sada imamo porast broja opšte populacije zaintersovane za imunizaciju i iznosi oko 55 odsto. Nadam se da će se taj procenat povećavati jer je kampanja za vakcinaciju u toku”, rekla je Božović.

Milatović je saopštio da će odgovoriti na dopis Udruženje privatnih predškolskih ustanova koje je uputilo dopis nadležnim ministarstvima u kom traže hitnu reakciju zbog nepovoljnog položaja preko 300 zaposlenih u toj oblasti.

Na pitanje da li će i gdje vakcinisani građani moći da urade test na antitijela, Božović je naglasila da ne postoje preporuke kojima se kaže da je potrebno uraditi test na antitijela niti prije niti posle vaccine, već da je to želja građana.

“To što neko ne stvori antitjela ne mora da znači da nije imun na tu bolest”, naglasila je ona.

Upitana da li je rizik po djecu da ostanu otvorene neke škole u Crnoj Gori zbog novog soja koronavirusa, Božović je kazala da je rizik od od boravka u školi minimalan, već da opasnost predatavlja period prije ili nakon škole, odnosno druženje djece.

Radulović je saopštila da je u Institutu za bolesti djece trenutno hospitalizovano troje djece oboljele od koronavirusa.

Izvor: Mina