05-12-2015

Vazduh u Pljevljima zagađeniji nego u svim drugim opštinama zajedno

Koncentracija sumpor- dioksida (SO2) u Pljevljima i do pedeset puta je veća nego u drugim crnogorskim Opštinama, podaci su Agencije za zaštitu životne sredine.

Vazduh u Pljevljima zagađeniji nego u svim drugim opštinama zajedno | Radio Televizija Budva

Iako u toj instituciji tvrde da je sadržaj SO2 u vazduhu u granicama dozvoljenog, poređenjem podataka zaključuje se da Pljevljaci udišu nekvalitetniji vazduh od građana iz drugih crnogorskih gradova.
Sumpor-dioksid je jedan od najčešćih zagađivača vazduha koji djeluje nadražujuće na oči, sluznice i disajne puteve.

Veća vlažnost vazduha i magla povećavaju opasnost stvaranja sumporne kiseline. U Pljevljima je juče vlažnost vazduha iznosila 99 procenata.

Sumpor-dioksid uzrokuje i kisele kiše.

Dozvoljena dnevna koncentracija sumpor-dioksida u Crnoj Gori je 125 mikrograma po metru kubnom, a satna 350.

Koncentracija sumpor-dioksida izmjerena juče u 15 sati u Pljevljima iznosila je 199 mikrograma po metru kubnom i bila pedeset puta veća nego u Nikšiću, gdje je u istom periodu izmjereno 3,8 mikrograma.

Dva sata ranije koncentracija SO2 u Pljevljima iznosila je 118,7, dok je u Nikšiću bila 4,6 a u Baru 3,5.

Sve koncentracije sumpor- dioksida koje su juče izmjerene na stanicama u više crnogorskih opština zajedno ne čine ni trećinu one koju je izmjerena u Pljevljima.

Koliko je gradsko stanovništvo izloženo štetnom dejstvu tog gasa pokazuje i podatak da je na mjernoj stanici Gradina u pljevaljskom selu Kruševo, udaljenom od grada desetak kilometara, u 14 sati izmjerena koncentracija sumpor-dioksida od 10,9 mikrograma po metru, a azot-dioksida manje od dva mikrograma po metru kubnom.

U istom periodu u Pljevljima sadržaj azot-dioksida iznosio je 30,9 mikrograma po metru kubnom.

Oko 14 sati juče temperatura u maglom okovanim Pljevljima iznosila je nula stepeni, dok je je na Žabljaku izmjereno oko 15 stepeni.

Toplo je bilo i u pljevaljskim selima gdje je juče temperatura prelazila dvanaesti podiok.

Za razliku od crnogorskih državnih i opštinskih vlasti, u Kantonu Sarajevo zbog zagađenja ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša proglasio je juče prvu epizodu pripravnosti.

U Sarajevu je juče izmjerena koncentracija PM 10 čestica do 190 mikrograma po metru kubnom, višestruko manja nego što je danima u Pljevljima.

Prva epizoda podrazumijeva preporuku za smanjeno kretanje, naročito tokom jutarnjih i večernjih sati za rizične kategorije stanovništva u koje spadaju osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima, opstrukcijama disajnog sistema, rekovalescenti, djeca predškolskog uzrasta, starije osobe i trudnice.

Vozači se pozivaju da smanje upotrebu vozila, što se naročito odnosi na vlasnike starijih automobila koja imaju mnogo veću emisiju štetnih materija. Sva vozila koja vidno emituju veće količine dima i čađi, poslaće na vanredni tehnički pregled.

U Sarajevu su pozvani vlasnici i korisnici kotlarnica ili ložišta da preduzmu sve tehničke mjere potrebne za smanjenje emisije i po potrebi da odlože sve aktivnosti koje mogu dovesti do pogoršanja kvaliteta vazduha. U 15 sati koncentracija PM10 čestica u Pljevljima juče je iznosila 243 mikrograma po metru kubnom, skoro pet puta više od dozvoljenih granica.