11-09-2019

Veče Milosava Tešića u Budvi

U okviru književnog festivala "Ćirilicom" večeras će od 21 sat biti upriličeno veče Milosava Tešića, akademika SANU. Sa poznatim i priznatim pjesnikom, esejistom i lingvistom na Trgu između crkava u budvanskom Starom gradu razgovaraće pjesnik Radomir Uljarević.


Milosav Tešić (Lještansko kod Bajine Bašte, 1947) je srpski pjesnik, esejista, lingvista i član Srpske akademije nauka i umjetnosti. Gimnaziju i Višu pedagošku školu završio je u Užicu, a Filološki fakultet i postdiplomske studije na istom fakultetu u Beogradu. Na Institutu za srpski jezik radi kao urednik Rečnika srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika. Prvu pjesničku zbirku objavio je 1986. godine i ona je nosila naziv: „Kupinovo”. Od tada je objavljivao zbirke pjesama: „Ključ od kuće” (1991), „Blago Božije” (1993), „Prelest severa” (1995), „Krug račanski, Dunavom” (1998), „Sedmica” (1999), „Bubnjalica u pčelinjaku” (2001), „Mlinsko kolo” (2011) i dr.


Dobitnik je svih najznačajnijih domaćih pjesničkih nagrada, među kojima su: Zmajeva nagrada, Žička hrisovulja, Disova nagrada, priznanja: Branko Ćopić, Miloš Crnjanski i Desanka Maksimović…