24-07-2018

Večeras izložba "Mediteran u djelima crnogorskih slikara"

U crkvi Santa Marija u budvanskom Starom gradu, sa početkom u 21 čas, biće otvorena izložba "Mediteran u djelima crnogorskih slikara" u izboru prof. dr Aleksandra Čilikova.

Večeras izložba

U obrazloženju selekcije, prof. dr Aleksandar Čilikov, autor izložbe, ističe:

"Projekat predstavljanja dijela opusa savremenih crnogorskih slikara posvećen mediteranskim temama, planiran u sklopu likovnog programa kultnog budvanskog "Grada teatra", u simboličkom smislu ima i poseban značaj, s obzirom na to da se realizuje u jednom od najstarijih antičkih i srednjovjekovnih urbanih naselja istočne obale Jadrana".



Publika će do 13. avgusta, do kada će izložba biti otvorena, biti u prilici da vidi djela nekih od najeminentnijih crnogorskih slikara XX bvijeka, koji su tematizovali Mediteran: Pera Počeka, Mihaila Vukotića, Velimira Veliše Lekovića, Aleksandra Aca Prijića, Jovana Zonjića, Voja Stanića, Miloša Vuškovića, Branka Filipovića Fila, Petra Lubarde, Mila Milunovića, Mirka Bulajića, Sava Vujovića, Mata Đuranovića, Đorđija Pravilovića, Luke Berberovića, Vaska Lipovca, Gojka Berkuljana, Jova Ivanovića, Slobodana Pura Đurića i Slobodana Slovinića