20-08-2019

Večeras izložba skulptura "Duh života" u Kotoru

U organizaciji OJU "Muzeji" Kotor i "Muzeja i galerija Budve", izložba skulptura zagrebačke vajarke Marine Stoponje, biće otvorena večeras u 20 sati u Crkvi Svetog Pavla u Starom gradu Kotor.


Marina Stoponja je rođena 1959.godine u Zagrebu. Diplomirala je 1999. godine na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti na odsjeku kiparstva gdje je danas na doktorskim studijama. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 1999.godine, a Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 2001.godine.

Umjetničku karijeru posljednjih nekoliko godina paralelno razvija i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Imala je 20 samostalnih izložbi i učestvovala na 50 grupnih žiriranih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je više priznanja i nagrada među kojima su RAK Fine Art Festival Award (2007), Ras Al Khaimah - UAE, International Emerging Artist Award (2016), Dubai - UAE, 2. Premio contemporaneo (2001), Forli - Italija, Posebna rektorova nagrada (1997) Zagreb.

"U svojim vajarskim ostvarenjima umjetnica iz Zagreba radi na temama koje opisuju život u njegovim fizičkim, umjetničkim i sociološkim aspektima. Kroz svoja djela ona tumači prirodu i svijet oko sebe kroz trodimenzionalan oblik, a često se bavi i temama ljudskih odnosa. Najčešće stvara u bijelom mermeru, ponekad u bronzi, drvetu i aluminijumu. Stoponja je jedna od rijetkih vajarki sa hrvatskih prostora koja stvara skulpture u kamenu i mermeru velikih formata i dimenzija. Njena djela su ujedno i autoportreti tumačeni filozofsko biografskim opisima koje karakteriše osoben stil precizne gotovo savršene tehničke obrade materijala” – o Marini Stoponji potpisuje Rachel Thong.

U muzičkom dijelu programa učestvovaće mladi flautista Stefan Peričić.

Izložba je dijelom finansirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a otvoriće je Marijan Klasić, hrvatski konzul u Kotoru.