21-08-2018

Večeras izložba slika Natalije Pronine i Lidije Zarembe

U Modernoj galeriji u Budvi večeras će od 21 čas, biti otvorena izložba slika Natalije Pronine i Lidije Zarembe, umjetnica iz Rusije.

Večeras izložba slika Natalije Pronine i Lidije Zarembe | Radio Televizija Budva

Izložbu će otvoriti Mile Albijanić, likovni umjetnik iz Budve.

Izložbu je organizovala kustoskinja Jelena Đakonović, istoričarka umjetnosti, organizatorka rada Moderne galerije. U muzičkom programu će učestvovati Marina Dinić, pijanistkinja iz Budve.



Natalia Pronina je grafičarka i slikarka, članica Saveza umjetnika Rusije i međunarodnog udruženja likovnih umjetnosti – AIAP UNESCO.

Rođena je 14. aprila 1971. godine u Omsku (Rusija). Diplomirala je 1994. godine sa odličnim uspjehom na Omskskom državnom pedagoškom univerzitetu (umetnički i grafički fakultet). Poslednjih petnaest godina imala je deset samostalnih izložbi. Njeni radovi se čuvaju u državnim muzejima i privatnim kolekcijama u Rusiji i drugim zemljama.

Lidija Zaremba je grafičarka i slikarka, članica Saveza umjetnika Rusije i Međunarodnog udruženja likovnih umetnosti – AIAP UNESCO. Rođena je 10. aprila 1970. godine u Omsku (Rusija). Diplomirala je 1992. godine na Odsjeku za umjetnost i grafiku Omskog pedagoškog univerziteta.

Tokom proteklih dvadeset godina održala je šest samostalnih izložbi. Njeni radovi se čuvaju u državnim muzejima i privatnim kolekcijama u Rusiji, Francuskoj, Americi, Poljskoj i Nemačkoj.

"U slikama Natalije Pronine su tokovi svijetlosti - oni probijaju platno, a mi posmatramo njegove vibracije: svijetlost sunca i svijetlost mjeseca ispunjavaju prostor pretvarajući ga u jednu celinu - u njoj snovi nestaju u svijetlu dana, ali sijenke ostanu u njegovoj dubini. Lidija Zaremba se divi ljepoti žene. Kod umjetnice, suština žene se izražava u odnosima boja, u koje ulazi s okolnim svijetom. Ona se daje stvarnosti koja je podiže, kao talas, i dalje je nosi - u nepoznato. Slike su naslikane tako da gledalac misli da žena ispunjava prostor slike sve dok gleda u nju", naveo je u svom kritičkom osvrtu Vjačeslav Surikov.


Izložba će biti otvorena za javnost do 3. septembra.