05-03-2021

Večeras izmasirajte stopala

Bolja cirkulacija, više energije i ojačan imunitet su samo neke od blagodeti ove masaže.

Večeras izmasirajte stopala | Radio Televizija Budva

Foto. pixabay

Jedna od tehnika kojom možemo kroz sebe upiti mnogo užitaka ljekovitog darivanja jeste postupak samomasaže stopala, posebno pred spavanje. Evo zašto!

1. Jačanje imuniteta

Stimulacija refleksa u stopalima kroz masažu je radnja koja se izvodi u svrhu opuštanja i liječenja. Opuštanje tijela sa masažom stopala može spriječiti štetne učinke stresa koji uzima svoj danak tijelu, a redovna masaža stopala može zaštititi od mnogih bolesti koje su povezane sa stresom.

2. Energija i pomlađivanje

Masaža stopala je okrepljujuća zbog toga što je izvor energije za onoga čija se stopala masiraju. Kad se stopala trljaju i gnječe, svi elementi masaže stopala su prisutni kako bi privukli energiju u tijlo. Prema teorijama refleksologa, masaža stopala oslobađa blokade koje mogu zadržavati energiju koja treba slobodno da teče kroz tijelo.

3. Poboljšana cirkulacija i čišćenje

Krv koja cirkuliše kroz tijelo odgovorna je za transport kiseonika i ishrana je za ćelije tijela. Takođe, čisti otpad i toksine iz tijla. Budući protok krvi postaje ograničen kada je stres prisutan, pa masaža stopala može biti korisna jer smanjuje stres i omogućava cirkulaciji da se odvija neometano.

4. Ravnoteža i sklad

Homeostaza je stanje kada svi tjelesni sistemi rade u harmoniji jedni sa drugima, da bi ostali u stanju ravnoteže. Masaža stopala može podstaći homeostazu, što omogućava dobro zdravlje.

5. Tjelesno blaženstvo

Kada masirate partnera, masaža stopala može stvoriti ambijent za romantično veče. Trljanje stopala je senzualno, opuštajuće, nježno i i izražava ljubav, i to je predivan način da pokažete vašem partneru da vam je stalo do njega.

6. Mir i opuštanje

Masaža stopala može ublažiti teskobu i doneti duboko stanje opuštenosti. Jedna važna tačka koja se nalazi na obe noge je solarni pleksus refleks. Solarni pleksus je vrsta malog skladišta u kojem je sačuvan sav stres. Kada je pritisnuta tačka solarnog pleksusa, stres je otpušten i telo se obnavlja.

Kako masirati?

Umjereno zagrijeje ulje. Po ayurvedi, za ovo je posebno dobro susamovo ulje. Nanesite ga na dlanove i zatim lagano, kružnim pokretima, utrljajte ulje na područje stopala. Kružnim pokretima masirajte cijela stopala, područje tabana, svaki prst posebno, a zatim krenite pokretima na gornje djlove stopala, povlačeći obe ruke paraleno sve do potkoljenice.

Ponavljajte pokrete i dodajte još ulja kada osetite da je ono potrebno. Dajte sebi vremena za uživanje i otvorite se prijatnosti i miru. Ukoliko osetite potrebu, zatvorite oči i povežite se sa celim telom i svim senzacijama.

Masaža bi trebalo da traje od 10 do 15 minuta.

Napomena: Iako je poželjno koristiti ulja obogaćena ljekovitim svojstvima biljaka, jer će tada učinak biti maksimalan, dovoljna će biti jednostavna samomasaža za opuštanje koja umiruje um i pomaže osobama koje su pod stresom ili pate od nasanice.

Za najbolji efekat, masažu je potrebno obavljati u vrijeme neposredno prije spavanja. Tijelo će vam i te kako biti zahvalno!

Probajte još večeras i uvjerite se!