16-07-2018

Večeras između crkava "Dnevnik jednog luđaka"

Na sceni između crkava, sa početkom u 21 čas, biće izvedena monodrama/monopera „Dnevnik jednog luđaka“, nastala po motivima Gogoljeve pripovijetke,a u režiji makedonskog kompozitora i reditelja Marjana Nećaka. Predstava je nastala u produkciji Moving Music Theatra iz Bitolja.

Večeras između crkava

O predstavi je zapisano: “’Dnevnik jednog luđaka’” N. V. Gogolja jedan je od najranijih detaljnih prikaza shizofrenije, nastao puno prije nego je bolest dobila svoje mjesto i ime u medicini. Gogoljeva pripovijetka ne analizira bolest u medicinskom smislu, već propituje društvo u kojem pojedinac pokušava pronaći smisao vlastitog postojanja, društvenog položaja i identiteta.



Na lucidan način, kroz literarno perfektne, medicinski uvjerljive i pjesnički opojne opise Popriščinove bolesti, Gogolj progovara o bolesti društva i podsjeća nas da smo zapravo svi mi u nekoj vrsti sukoba sa stvarnošću.



Marjan Nećak rođen je 1976. u Bitoli. Odmalena je vezan za muziku, pa je završio osnovnu i srednju muzičku školu u Bitolju (kontrabas i solo pjevanje), sve vrijeme i komponujući. Dobitnik je šest nagrada za najbolju muziku na pozorišnom festivalu “Vojdan Čеrnodrinski” u Prilepu.


U predstavi glumi Ozren Grabarić, jedan od najistaknutijih hrvatskih glumaca, a autor videa je Marin Lukanović.