12-08-2020

Večeras na nebu spektakularna meteorska kiša Perseida

Ljubitelji astronomije i zvijezda "padalica" večeras će moći da uživaju u spektakularnom prizoru na nebu koji se zove Suze Sv. Lavrentija, odnosno Perseidi, jedan od najlepših i najatraktivnijih pljuskova meteora. Riječ je o meteorskoj kiši koja se dešava svake godine u avgustu.

Večeras na nebu spektakularna meteorska kiša Perseida | Radio Televizija Budva

Ove godine su faza i pozicija Meseca su relativno (ne)povoljni za posmatrače. Najbolje vrijeme za posmatranje Persedida je posle ponoći pa do jutra, jer što je radijant više na horizontu može se vidjeti više meteora.

Nažalost, Mjesec izlazi oko 23:40h i u najbolje vrijeme za posmatranje biće (visoko) iznad horizonta. Dobra stvar je to što će biti "ostvijetljeno" samo 46 odsto diska Meseca.

Očekivana aktivnost u toku ovih noći je standardna za ovaj roj i iznosi oko 40-50 Perseida na sat, ali može da bude i veća (u zavisnosti od doba noći, vremenskih i svjetlosnih uslova).

Ako želite da posmatrate ove zvijezde padalice potrebno je samo da nađete neko mračno mesto, što dalje od svijetla grada, udobno se smjestite.

Meteori će se pojavljivati svuda na nebu ali najbolje je gledati prema zenitu ili negdje prama sazvežđu Perseja, tj. u pravcu sjevera ili severoistoka-istoka. Ako gledate u pravcu radijanta možete vidjeti veći broj meteora, ali ako gledate sa strane (najbolje suprotno od položaja Mjeseca) tragovi koje meteori ostavljaju na nebu biće mnogo duži.

Ako sačekate da se vaše oči priviknu na mrak i budete strpljivi vidjećete brojne meteore koji ulijeću u atmosferu brzinom oko 70km/s i sagorevaju iznad vaših glava na visini od oko 100km.

Ako odlučite da krenete u ovaj (romantičan) lov na meteore, a nosite telefon možete da instalirate aplikaciju koja će vam pomoći u traženju meteora.


Foto: Shutterstock
rtvbudva.me arhiva / nationalgeographic.rs