22-06-2015

Večeras na sceni između crkava predstava „Azbučni rat“

U ponedjeljak, 22. juna, na sceni između crkava održaće se predstava „Azbučni rat“, rađena u koprodukciji Muzeuma iz Ljubljane, prešernovog pozorišta iz Kranja, Cankarijevog doma iz Ljubljane i „Madlenijanuma“ iz Beograda. Režiju i scenografiju uradila je Barbara Novakovič Kolenc.

Večeras na sceni između crkava predstava „Azbučni rat“ | Radio Televizija Budva

Crvena nit predstave je "Azbučni rat", polemike, suprotstavljanje cenzuri i zabrani štampanja slovenačke riječi. Radnja predstave se temelji na razdoblju 1831-1835. godine u Beču i govori o strukturisanju slovenačkog i srpskog jezika kao evropskih jezika.

Predstava je produkcija Muzeum Ljubljana na čiji je zahtjev Ivo Svetina napisao dramski tekst. Priča o jeziku data je kroz međusobne odnose velikana: Jerneja Kopitara, Vuka Karadžića, Matije Čopa i Franca Prešerna, čija se ljubav prema jeziku i istraživanjima prepliće sa sukobima i pritiscima cenzure i sistema.

Priča je obavijena misterijom, Mina Karadžić i njen otac Vuk Karadžić neumorno traže rukopis iz 19. veka, prateći životne priče pojedinih likova, njihovo prijateljstvo, ljubav, neispunjene čežnje, putovanja i iznenadne smrti, simbolično odslikavajući i savremeno doba, u kom se ratovi ne vode na frontu, oružjem, već putem diplomatije, olovkom.

Barbara Novakovič Kolenc - režiser, producent i kustos je rođena 1963. godine u Celju. Na Fakultetu likovnih umjetnosti, studirala je sociologiju kulture i istorije umjetnosti. Studija Drama na Akademiji u Ljubljani je zatvoren 1993. godine, kada je osnovala Muzeum pozorište i odlučila da ga pretvori u slobodnu profesiju. Priprema autorske predstave i zapažene međunarodne izložbe. U periodu 1993-2000. je izvela niz od šest originalnih projekata, idejni projekat Muzeum pozorište, zamišljen je kao u odnosima Anketa: slika-riječi prostor-vrijeme, pokret-gest muzike. Nakon 2001. godine, praćen 12 Original projektima. U svojim projektima povremeno se javljala i kao glumica, dizajner scenskog prostora ili kostima. U dvadeset godina postojanja, Muzej, Institut Art Production, na čelu sa direktorom i kustosom Barbarom Novakovič Kolenc , nabrojao je 44 projekata, koja dovode u pitanje granice između različitih oblasti umjetnosti i humanističkih nauka.

Ivo Svetina (1948, Ljubljana) pjesnik, dramski pisac, esejista i prevodilac, diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Ljubljani komparativnu književnost i teoriju književnosti. Dobitnik je brojnih nagrada za svoje predstave i zbirke poezije .U kasnim šezdesetim i početkom sedamdesetih radio je u eksperimentalnom teatru i bio član književne Grupe 441. Na TV Slovenija je radio kao dramaturg i urednik dramskog programa, a kasnije kao dramaturg i umjetnički direktor u Slovenačkom pozorištu mladih, i član žirija u Ministarstvu kulture. Između 1998. i 2014. bio je direktor Slovenačkog pozorišnog muzeja.

Dramaturg predstave je Jana Pavlič, kostimograf je Alan Hranitelj, a koreograf Sanja Nešković Peršin. U predstavi igraju: Peter Musevski, Ivan Bekjarev, Aleksandra Balmazović, Borut Veselko, Jure Ivanušić, Vesna Pernarčić.