20-10-2021

Večeras otvaranje izložbe „Ispričat ću ti priču...“ u Muzeju grada Budve

Izložba „Ispričat ću ti priču...“, koju JU Muzeji i galerije Budve realizuje u saradnji sa Arheološkim muzejem iz Zadra i OJ Muzeji Kotor, biće otvorena večeras od 19h u Muzeju grada Budve.


Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Izložbu će znanično otvoriti mr Lucija Đurašković, direktorica JU Muzeji i galerije Budve, a na otvaranju će se obratiti i Timka Alihodžić, autorka izložbe i viša kustosica u Arheološkom Muzeju u Zadru. Na otvaranju će nastupiti učenik ŠOMO Budva Miloš Blagojević na gitari.

"Kroz osam panoa i vitrine s izloženim materijalom, autorka priča priču o običajima sahranjivanja u antičkom Zadru te na osnovu rezultata antropološke analize i grobnih priloga pokušava bar donekle rekonstruisati život ljudi čiji su grobovi prezentovani na izložbi. Uz panoe se nalazi i vitrina s izloženim materijalom iz groba pronađenog na prostoru Poliklinike 2014. godine, te nekoliko vitrina s reprezentativnim prilozima pronađenim u grobovima. Na izložbi značajno mjesto zauzima i vitrina sa kopijama predmeta koji su dostupni za taktilni dodir osobama oštećenog vida. Kratke legende su napisane braillovim pismom", saopštili su iz JU Muzeji i galerije Budve.

Izložba je, kako su naveli, 2015. predstavljena u Arheološkom muzeju Zadar, a zatim je sljedeće godine gostovala u Sarajevu, Zagrebu, Ninu, Novalji, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Puli, Vidu (Narona) kod Metkovića, Kaštel Sućurcu, Beogradu, Kraljevu, Zaječaru, Knjaževcu, Sremskoj Mitrovici, Tomislavgradu, Kotoru, i sada u Budvi.

"Izložba u Muzeju grada Budve će biti obogaćena sa još dva panoa, na kojima će biti predstavljena priča o budvanskoj antičkoj nekropli, koja će u komunikaciji sa artefaktima iz nekropole koji su dio stalne postavke Muzeja grada Budve biti interesantna komparacija sa pričama iz Zadra", kazali su iz ove institucije.

Izložba u Muzeju grada Budve biće otvorena za posjetioce do 5. decembra.