10-07-2019

Večeras počinje likovni program festivala Grad teatar

U crkvi Santa Marija u budvanskom Starom gradu, večeras sa početkom u 21 čas, biće otvorena izložba „Corpus Aeternum“ u izboru Dimitrija Popovića.

Večeras počinje likovni program festivala Grad teatar | Radio Televizija Budva

Ciklusom radova CORPUS AETERNUM, izloženim u crkvi Santa Marija in Punta u Budvi, ostvaruje se saglasje teme likovnih kompozicija s ambijentom sakralnog objekta. Corpus Mysticum i Corpus Aeternum su opredmećene vizualizacije jedne misterije. Riječ koja je postala tijelom, Isus Hrist, žrtvovan je na raspeću. U smrti je pobijedio smrt uskrsnućem.

Dimitrije Popović je rođen 4. marta 1951. na Cetinju. Završio je studije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. U godini jubileja, dvije hiljade godina hrišćanstva, izlaže u Rimu ciklus Corpus Mysticum u Sant Andrea al Quirinale, Santa Maria del Popolo – l’Agostiniana arte sacra conteporanea i u Pantheonu. Jedan je od petnaest umjetnika, likovnih kritičara i filozofa, (M. Botta, M. Cacciari, M. Paladino i P. Portghesi), koji su pozvani da odgovore na "Pismo Pape Ivana Pavla II umjetnicima". Odgovori su objavljeni u knjizi "Umjetnici odgovaraju Papi Ivanu Pavlu II", izdavač Sri spa - Milano, 2003. Ujedno je i autor brojnih knjiga : Veronikin rubac, Matica hrvatska, Zagreb 1996.; Smrt u slikarstvu, Matica hrvatska, Zagreb, 2001.; Priče iz Arkadije, Ex libris, Zagreb, 2005.; Corpus Mysticum, Prometej, Zagreb, 2007. i mnoge druge.

JU “ Grad teatar” se zahvaljuje direktorici Njegoševog muzeja- “Biljarda” , Isidori Kovačević na pomoći u realizaciji izložbe.

Izložba će biti biti otvorena od 10.07. do 30.07.