02-05-2019

Veliki bucanj vidjen iza Školja VIDEO

Iako rijeto izlazi na površinu mora, danas je iza Školja vidjena velika riba, poznatija kao bucanj, a narodski je zovu i miš.

Prema riječima lokalnog ribara, Bojana Dejanovića, koji nam je poslao snimak, bili su iznenadjeni kada su ugledali veliku ribu tešku oko 90 kilograma, primjetivši ubrzo da je riječ o bucnju.

Inače, bucanj je za čovjeka potpuno bezopasna riba, ali se zbog njenog specifičnog izgleda i navike da se “sunča” na površini mora prilikom čega iz vode viri vrh njene repne peraje, često desi da neiskusni posmatrač pomisli da je riječ o leđnoj peraji ajkule.



Veliki bucanj najveća je riba koštunjača. Pripada porodici Zrakoperki, a može narasti i preko tri metra dužine i težiti čak preko 2.300 kilograma.

Hrani se najviše morskim meduzama, a pored njih jede i zooplankton, glavonošce, račiće, manju ribu, larve... Kako je hranjiva vrijednost ove hrane mala, bucanj mora pojesti velike količine da bi održao svoju veličinu.

U ljudskoj ishrani veliki bucanj nema ulogu u većini svijeta, sa izuzetkom područja Dalekog istoka. Najveća tržišta su Tajvan i Japan, gdje se meso velikog bucnja smatra delikatesom, i upotrebljavaju svi djelovi ove ribe.