11-03-2019

Velja maslina u Ivanovićima svjedok prošlih vjekova

Selo Ivanovići nadomak Budve u svojoj zemlji skriva korijen masline stare 2.000 godina. Velja maslina je, po predanjima, starija i od samoga Hrista. Iz priča smo mogli čuti da stablo masline potiče još "iz vremena Ilira", odnosno Enhelejaca koji u starom vijeku na ovim prostorima, bili starosjedioci.

Velja maslina u Ivanovićima svjedok prošlih vjekova | Radio Televizija Budva

Spada među nekoliko najstarijih maslinovih stabala na svijetu, koja su starija od dva milenijuma.

Samo je još pet maslina slične starosne dobi u cijelom svijetu.

To su Sveta maslina u Jerusalimu (u Getsimanskom vrtu u podnožju Maslinske gore), ispod koje se Isus molio, gdje je uhvaćen i vezan odveden na suđenje, zatim maslina u Tunisu (pamti punske ratove iz III i II vijeka stare ere), maslina u Palermu u Italiji, kod nas toliko puta opjevana Stara maslina u Baru, koja nam je svima makar jednom poslužila kao tema za neki pismeni rad u školi, te najstarija od njih, ona u Atini pod kojom je sjedio i razmišljao starogrčki filozof Platon koji je živio u V i IV vijeku stare ere.

Više od dvije hiljade godina Velja maslina u Ivanovićima je nezamjenljivi dio vizuelnog i duhovnog identiteta budvanskog primorja.

Inspirisan njenom raskošnom ljepotom i drevnim porijeklom, poznati crnogorski književnik Čedo Vuković je o Veljoj maslini zapisao sljedeće stihove:

"I prvi Sloven probada kopljem morsku zvijezdu.
Iz modrine se izvija Skočiđevojka, sva od bijele pjene.
I mašu joj grane Velje masline iznad Bečića.
I čuj maslina pamti staru eru:
dva milenijuma-dva treptaja u kosmosu."

Preživjela je burne događaje i još je tu. Stoji razgranato i ponosno, kao monumentalni spomenik prirode kojim je proglašena 1994. godine.



Impozantnih je dimenzija. Visoka je 11 metara, a prečnik njenog stabla iznad same zemlje iznosi nevjerovatnih četiri metra (njen obim pri korjenovom vratu iznosi 12,5 metara).

Pripada sorti masline „žutica“ i vrlo je dobro očuvana. Korijenje joj je duboko razgranato pod zemljom iz koje crpi životne sokove. Opire se suši, vjetrovima i drugim nedaćama, kojih je ovdje bilo napretek proteklih dvije hiljade godina.

Iako je maslina simbol mira, pod njenim krošnjama mira je bilo veoma malo. Češće su pojave bili ratovi, patnje i stradanja, koja su joj se duboko urezala u njeno kvrgavo i čvornovato stablo.

Ova blagorodna starica, uprkos tome što broji milenijume, još uvijek rađa plodove. Velja maslina je - prema sjećanju njenih vlasnika - u tzv. rodnim godinama davala jedan mlin maslina, od 16 do 18 „lata“, što znači oko 250 kilograma ploda i 40 litara kvalitetnog ulja.

Žitelji sela Ivanovići oduvijek su bili neraskidivo vezani za ovo sveto i mistično drvo. Jer, Velja maslina posjeduje neka natprirodna svojstva i moći.

Tajne njene simbolike ogledaju se u zračenju pozitivne energije, koja doprinosi smirenju, opuštanju i mentalnom pročišćenju čovjekove duše, kao i racionalnom i produbljenom ljudskom promišljanju.

Drugim riječima, utiče da pojedinac lakše uspostavi harmoniju sa okruženjem i unutrašnjim strujanjima. Prema kazivanju, pod aurom svetosti Velje masline siroti su nalazili utjehu i podstrek za nova pregnuća, a bolesni blagotvorni lijek. Sve to govori da ova drevna budvanska svetinja zaslužuje posebnu društvenu brigu, pažnju i tretman.

Tokom proteklih godina prilično je urađeno na promociji i zaštiti Velje masline. Tome su, prije svega, doprinijeli Marko Đ. Ivanović i Slobodan (Mirko) B. Ivanović, na čijem se posjedu ona i nalazi.

Ne samo da je prije dvadeset godina zaštićena zakonom, već je do nje izgrađena i popločana prilazna staza u dužini od oko 90 metara. Nedavno je osnovano i Nevladino udruženje „Velja maslina u Ivanovićima“, koje ima za cilj da osmišljava i realizuje aktivnosti na planu zaštite, afirmacije i promocije ovog impresivnog spomenika prirode.

Ovu lijepu priču o Veljoj maslini takođe ćemo završiti stihovima Čeda Vukovića, koji su divan poetski osvrt na maslinu i na prošle vjekove:

"Maslino drevna, vilo primorkinjo,
U granju ti dišu grudi pokoljenja,
U njedru ti bdiju mir i harmonija,
U ranama sniju vihorna stoljeća".