28-09-2020

(VIDEO) Carević: Od danas kreće nova stranica u istoriji Budve

Blokada opštinskog računa od strane Privrednog suda pokazala se kao politički potez, a današnja deblokada je potvrda ispravnog pravnog postupka pravnog tima Opštine Budva, kazao je predsjednik Opštine Marko Carević, ističući da je ovo jedina zakonita i moguća odluka koju je bilo neophodno donijeti, te da od danas kreće nova stranica u istoriji ovog grada.

(VIDEO) Carević: Od danas kreće nova stranica u istoriji Budve | Radio Televizija Budva

"Imamo novca da vratimo dugove i time ćemo se ponovo vratiti u zakonske okvire. Novac koji je za isplate zarada dat mimo zakona biće vraćen, naglasio je on.

Deblokada opštinskog računa, kako kaže, predstavlja zadovoljstvo za sve one koji vode Opštinu, ali sa druge strane ostaje žal zašto je uopšte došlo do toga.

"Meni je to jako razočaravajuće jer se radi o političkoj odluci koja nije bila bazirana na bazi prava i to je još jedan dokaz da je to jedno pravno nasilje i da je donešeno isključivo pod političkim uticajem i to baš dan ranije nego što je bila sjednica za moje razrješenje. Žao mi je što su ispaštli i građani i zapoelsni u Budvi tako da je to primjer kako ne treba raditi, to je mogu reći slobodno jedna sramota da se takve odluke donose za tako važan grad kao što je Budva", istakao je Carević.

Deblokada računa, prema njegovim riječima, trenutno omogućava normalno funkcionisanje, a u opštinskoj kasi je trenutno oko šet miliona eura.

"Realizacija budžeta je nekih 50% od planiranog, što je puno bolje od očekivanog. Mi ćemo se truditi da riješavamo prioritete, kao što su, prije svega, plate zaposlenih. Moramo biti racionalni, imaćemo za par dana i sam skener svih dugovanja i tako ćemo se prema svima oko korektono odnositi kako bi sačuvali stabilnost budžeta. Takođe, ulazimo u period kada polako kreću i investicije, pa se veći priliv novca očekuje i od naplate komunalija", naveo je on.



Određenim političkim odlukama, kako smatra, praktično je uništena turistička sezona, što je dovelo do finansijskih problema.

"Privreda je u problemu, vidjećemo srazmjerno sa prilivom u budžetu koliko možemo da pomognemo, ali ono što je sigurno moćićemo da funkcionišemo, u najskorijem roku trudićemo se da isplatimo zaostale zarade zaposlenima", naglasio je on, dodavši da je Opština Budva u proteklom periodu podlegla kontinuitetu kršenja prava, naročito kada je riječ o blokadi računa od strane Privredno suda, a na zahtjev Ministarstva finansija na iznos od 29,3 miliona eura, koliko novca je uoči Nove godine sa državnog računa skinula aktiviranjem garancije njemačko austrijska kompanija WTE / EVN.

"Vlada Crne Gore je izdala garanciju koja nije pravno sprovedena na način na koji je trebala. Opština Budva je tada trebala da donese skupštinsku odluku o zaduženju, nakon čega je Ministarstzvo finansija trebalo da da odobrenje pa Vlada Crne Gore, ali to se nije deseilo. Niko ne spori da Opština Budva treba da plati stvarno izvedene radove na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u naselju Vještica u Bečićima, ali da to pravno nije sprovedeno, to mi ne prihvatamo i želimo da sve vratimo u pravne okvire", kazao je.

On je naveo da je taj slučaj sada na sudu i da Opština Budva pravno gledano nema obaveze prema toj garanciji jer nije spovedena u skladu sa zakonom.

"Da bi se to uradilo nije bilo razumijevanja, nije donešena skupštinska odluka, nije prošlo proceduru jer nije bilo rzaumijevanja, već smo jednostavno bili blokirani. Mi nemamo sada pravni osnov na osnovu kojeg treba da platimo 29 miliona, Vlada jeste učestvovala u projektu i znamo ko je sve otvorio taj projekat pod pokroviteljstvom Vlade i neka Vlada plati. Sada imamo Vladu sa kojom imamo saradnju i koja neće praviti opstrukcije pa ćemo sjesti i dogovoriti se da Opština Budva plati ono što je relano, ali ne želimo i nećemo platiti ničiju korupciju", istakao je Carević, napominjući da je on lično dogovaran za budžet te da će raditi sve što je u njegovoj moći da ga zaštiti od stvari koje bi mogle da ga ugroze.

"Nas očekuje arbitraža u Parizu radi se o korputivnom projektu to nije problem da priznaju i firme iz Zapadne Evrope, da su učestvovale u korupciji i kad je tako čekamo da sud presudi i nadamo se u njegovu pravdenost. Ako svako bude radio po zakonu definitvno ćemo svi biti mirni i znati da ono što je plaćeno je relano i moralo biti plaćeno",naglasio je predsjednik Opštine Budva.

Kako ističe, spremni su da vode sudske postupke u cilju zaštitte budžeta.

"Vodićemo ovaj postupak kako naši sugrađani ne bi platili ni euro korupcije, a to će biti škola svima da u Budvi više korupcija ne postoji i da sa takvim namjerama neće proći. Postoji pravni sistem i svi koji planiraju da rade u Budvi moraće da ga poštuju", poručio je Carević.



D.B./D.P.
Foto/Video: N.D.