19-05-2022

(VIDEO) Članovi Odbora povjerenika na trećoj sjednici glasali za polovinu predloga

Članovi Odbora povjerenika Opštine Budva danas su održali treću sjednicu ovog privremenog tijela, koje uslijed raspuštanja lokalnog parlamenta preuzima nadležnosti Skupštine opštine. Epilog zasijedanja koje je trajalo duže od četiri sata bilo je izglasavanje 16 od 32 predložene tačke dnevnog reda.

(VIDEO) Članovi Odbora povjerenika na trećoj sjednici glasali za polovinu predloga | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva/M.S.

Članovi Odbora povjerenika usvojili su izmjene Odluke o porezu na nepokretnost, predloge koji su se odnosili na etički kodeks i etičku komisiju Opštine Budva, a dali su saglasnost na osnivanje nove četiri mjesne zajednice – Podkošljun, Velji Vinogradi, Dubovica i Budva Centar I.

Takođe, izglasan je i Predlog Zaključka o davanju ovlašćenja UNDP.

Kod 11. tačke dnevnog reda, koja se odnosila na izmjene i dopune statuta Turističke organizacije opštine Budva, došlo je do sporenja između članova Odbora i predstavnika izvršne vlasti, pa taj predlog nije usvojen i o njemu će se odlučivati eventualno na nekom od narednih zasijedanja.

Nisu potvrđene ni odluke o usvajanju godišnjeg programa i finansijskog plana DOO "Vodovod i kanalizacija" Budva i DOO "Otpadne vode" Budva za 2021. godinu, kao ni dopuna Statuta DOO "Otpadne vode".

Ipak, na samom kraju sjednice usvojeni su predlozi rješenja o davanju saglasnosti na programe rada i finansijske planove Vodovoda i Otpadnih voda za 2021. i 2022. godinu.

Predstavnici izvršne vlasti su najavili da će iz procedure biti povučeni predlozi od 15. do 26. tačke dnevnog reda. Predsjednik Opštine Budva podnio je inicijativu za njihovo povlačenje, a u narednom periodu, eventualno na nekoj od narednih sjednica, očekuje se njihovo razmatranje.

Na četvorosatnom zasijedanju usvojeni su i Predlog Odluke o davanju saglasnosti na Odluku o utvrđivanju cijena regulisanih komunalnih usluga DOO "Vodovod i kanalizacija" Budva i Predlog Odluke o davanju saglasnosti na Odluku o utvrđivanju cijena usluge za crpljenje, odvoz i zbrinjavanje otpadnih voda iz septičkih jama.

Sjednicu je obilježila rasprava šefa kabineta predsjednika Opštine Budva Nikole Jovanovića i doskorašnjeg predsjednika SO Budva Krsta Radovića, koji je prisustvovao kao zainteresovani građanin. Jovanović je ocijenio da Radović kao politički funkcioner nema pravo da participira, dok mu je Radović odgovorio da je Odbor povjerenika odlučio da može biti prisutan.

Pogledajte šta su po završetku treće sjednice Odbora povjerenika Opštine Budva izjavili predsjednica Odbora Sonja Vukićević, načelnik Službe predsjednika Opštine Budva Nikola Jovanović i doskorašnji šef lokalnog parlamenta Krsto Radović.

Prema riječima Vukićević, u Odboru povjerenika trudili su se da rade po zakonu i zaštite interese građana.Jovanović je istakao da će povučene odluke biti stavljene u dalju proceduru i da će se o njima tek diskutovati. Kako je kazao, stav izvršne vlasti je da odluke treba potvrditi.A Radović smatra da je današnje povlačenje odluka, jedan vid, kako je kazao, Carevićeve kapitulacije.


M.S.