30-03-2022

(VIDEO/FOTO) Održana premijera mjuzikla „Jedne ljetnje noći“

U organizaciji Narodne biblioteke Budve sinoć, sa početkom u 19 sati premijerno je izveden mjuzikl „Jedne ljetnje noći“ (romantična komedija u 12 slika) u izvođenju Ženske vokalne grupe Harmonija.



Prepuni hol Akademije znanja nije bio dovoljan da primi sve one koji su htjeli da prisustvuju i uživaju u premijernoj izvedbi mjuzikla "Jedne ljetnje noći" naše popularne Ženske vokalne grupe "Harmonija".

Mjuzikl - romantična komedija u 12 slika, izvedena je sinoć u organizaciji Narodne biblioteke Budve.



Tekst i muziku je napisala Mirjana Pajović, orkestarski aranžman potpisuje Zoran Ćulafić, dok su scenario napravile članice klape Harmonija, a naratorka je Julijana Kalajanović.

Razvoj turizma u Budvi uslovio je da se turistička ponuda, osim klasičnih sadržaja, proširi i podigne na veći nivo uvođenjem raznih kulturnim sadržaja. Kako je turistima trebalo prezentovati kulturu ovih krajeva pristupilo se formiranju Kulturnog centra Budve koji je imao zadatak da se bavi osnivanjem i radom kulturnih društava.



Prvo je osnovan KUD “Kanjoš” 1972. godine koji je radio kao folklorno društvo. Ubrzo, javljaju se i druge sekcije pa se tako osniva i Mješoviti gradski hor. Mješoviti gradski hor se ubzo transformiše i iz njega se izdvaja muška klapa a potom ženska vokalna grupa koja je osnovana 1983. godine kao vokalna grupa KUD “KANJOŠ” iz Budve, u čijem sastavu je radila sve do 1989. godine, kada se osamostalila i dobila ime “Harmonija”.

Prvih godina pretežno su na repertoaru bile primorske dalmatinske pjesme koje su inače karakteristične za klapski način pjevanja. Iz godine u godinu repertoar se povećavao, tako da danas vokalna grupa, pored karakterističnog primorskog melosa, na repertoaru ima i kompozicije starih majstora, horske arije iz popularnih opera, starogradske pjesme, izvorne narodne pjesme kao i zabavne melodije. Veliki rad i upornost, pravilno odabran i stalno proširivan repertoar, dobro pripremani i osmišljeni nastupi imaju za posljedicu da Harmonija postoji treću deceniju i da postane sastavni dio kulturne ponude Budve.



Akademija znanja i ovoga puta besplatno je ustupila prostor, i na taj način dala svoj doprinos održavanju još jednog događaja za pamćenje.