18-11-2022

(VIDEO) Jovanović: Obavljaću funkciju po principu prvi među jednakima

Na današnjoj konstitutivnoj sjednici SO Budva glasovima 24 odbornika za predsjednika SO Budva izabran je Nikola Jovanović. Protiv je bilo šest odbornika dok je jedan odornik bio uzdržan.

(VIDEO) Jovanović: Obavljaću funkciju po principu prvi među jednakima | Radio Televizija Budva

Na početku sjednice Đorđe Vujović, predsjednik Opštinske izborne komisije, saopštio je izvještaj sa lokalnih izbora održanih 23. oktobra.

Potvrđeno je da je 18 mandata pripalo odbornicima sa izborne liste "Milo Božović-Budva na prvom mjestu - DF“, devet mandata koaliciji "Prava stvar - jedinstveni za Budvu - Dragana Mitrović - DPS, SDP, SD, GI 21. maj, četiri imaju kandidati sa izborne liste "Idemo ljudi - Dragan Krapović - Demokrate - Demos", dok će u lokalnom parlamentu sjedeti po jedan odornik sa izbornih listi URE "Može Budva može Crna Gora" i "SNP - Temeljno za Budvu".

Podnošenjem izvještaja Opštinske izborne komisije Ratković je potvrdio izbor odbornika u SO Budva i čestitao svima.



Nikola Kralj se javio proceduralno u ime kluba odbornika DF-a i saopštio da neki kandidati sa izborne liste moraju da povuku svoje odborničke funkcije radi zakonitosti postupka jer istovrameno obavljaju još neke funkcije i zatražio potom pauzu u trajanju od jednog sata.

Sjednici su prisustvovali predstavnici svih izbornih lista sa lokalnih izbora, kao i predsjednik Opštine Budva Milo Božović.

Na sjednici je prisustvovao 31 odbornik novog saziva SO Budva od ukupno 33 odbornika.



U nastavku zasijedanja, Nikola Kralj predstavnik predlagača Odluke je govorio o kandidatu za predsjednika SO Budva, ističući da Nikola Jovanović u radnoj i ličnoj biografiji nema ni jednu mrlju, te da se današnjim izborom, kako je kazao, vraća dignitet skupštini.

Milan Tičić iz DPS-a javio se za riječ u prvom krugu diskusije, čestitajući DF-u na pobjedi.

“Sportski je da se čestita. Pružamo im ruku. Bićemo konstruktivna opozicija, ovo će biti sportka arena gdje ćemo argumentovano da se nadmećemo, bez uvreda, čarki. Naglasio bih da ćemo mi biti protiv odluke da Jovanović bude izabran za predsjednika skupštine zbog postupka koji se vodi pred pravosudnim organima protiv njega”, kazao je Tičić.

Obornik Demokrata Marko Marković je poželio sreću u radu novom sazivu Skupštine Opštine Budva i saopštio da će dati podršku novom predsjedniku.

“Nadam se da je harmoničan period pred nama, bolji nego onaj koji je iza nas koji je uznemiravao naše sugrađane. Dobili smo ponudu da podržimo kandidata za predsjednike SO Budva i Opštine Budva. Doživjeli smo je kao širokogrudu ponudu koja će biti osnov za redefinisanje naših odnosa”, kazao je Marković.

Sjenku na svečani ton konstitutivne sjednice bacio je Petar Odzić koji je u ime budućeg odborničkog kluba SDP čestitao DF-u na pobjedi, ali i ukazao na nezakonitosti prilikom proglašenja izbornih rezultata što je izazvalo polemiku.

“Želio bih da sugerišem jednu stvar, mi smo opština koja je prva progasila rezultate izbora i pored ustavne žalbe koja postoji. Mislim da je ova sjednica trebalo da sačeka konačne rezultate izbora. Mislim da ćemo doći u problem legitimiteta svih budućih odluka, glasaćemo protiv izbora Jovanovića za predsjednika SO Budva. Zbog političkog opredjeljenja glasaćemo protiv, ništa lično. Svi sporovi koji se vode neka idu svojim tokom. Pored sjajnog izbornog rezultata dolaze i obaveze i nadam se da će se buduća vlast odgovorno odnositi prema potrebama grada. Ono što mi kao opozicija možemo da pomognemo i uradimo mi smo tu za naše građane”, kazao je Odžić.

Ivan Ivanović odbornik URE čestitao je verifikaciju mandata odbornicima u skupštini i poželio im srećan rad.

“Svi imamao sličan cilj da unaprijedimo razvoj grada i budućnost naše djece. MI u opštinskom odboru Ure Budva smo prihvatili da damo podršku širokoj koaliciji na vlasti. Dajemo povjerenje Nikoli Jovanoviću jer vjerujemo. Prezumcija nevinosti mora da se cijeni i nećemo da sudimo, a u slučaju da se donese bilo koja druga odluka ispitaćemo našu odluku u tom dijelu. Imaćemo svoj stav i podržati svako kvalitetno rješenje ali i kritikovati sve što može biti štetno za građane Budve”, kazao je Ivanović.

Krsto Rađenović odbornik SNP-a čestitao je DF-u na, kako je kazao, brilijantnoj pobjedi.

“Zahvalio bih se na pozivu na učešću u koaliciji, čestitam Jovanoviću i želim puno sreće u budućim projektima i daj bože da se sve ostvari”, kazao je Rađenović.

Đorđe Vujović predsjednik Opštinske izborne komisije pokušao je objasni odborniku Odžiću zaključke komisije.

“Želim da pojasnim ono što je rekao Petar Odžić. Tačno je da su podnesene ustavne žalbe ali su identične takve odluke bile odbijene 2016. godine. Gospodin Božidar Vujičić je identičnu žalbu, bez da je promijenio jedan zarez podnio 2016. 2020. i 2022 godine. Nijedna žalba nije bila na osnovu povrede materijalnog prava”, kazao je Vujović.

Odbornik Odžić se ponovo javio za riječ.

“Vi ste upravo priznali da ste vi tumačili odluke Ustavnog suda i da ste na osnovu prethodnih odluka donijeli zaključak. Ne može izborna komisija da odlučuje da li je neka žalba ispravna Ili ne ili neustavna ili ne. Jedino su se konačni rezultati izbora proglasili u Budvi. Doći ćemo u situaciju da sve buduće odluke koje se budu usvajale budu nelegitimne”, istakao je Odžić.

Za govornicom je potom izašao predsjednik Opštine Budva Milo Božović i dao odgovor na komentar odbornika DPS-a Milana Tičića, a koji se direktno ticao Nikole Jovanovića, kandidata za predsjednika SO Budva.

“Nisam imao želju da se javim da nešto kažem, ali u toku diskusija uvaženih kolega sam osjetio potrebu. Izjavma odbornika iz DPS-a doveden je u pitanje kredibilitet našeg kandidata za predsjednika SO Budva gospodina Nikole Jovanovića. Imam obavezu da kažem nekoliko riječi. Jasno mi je da političke opcije koje su doživjele neuspjeh, mislim na DPS, ne mislim na SDP koji su doživjeli skok na izborima, pokušavaju diskreditovati kandidata za predsjednika SO Budva, ističući da se protiv njega vodi sudski proces. Ali zbog građana Budve želim da pojasnim da je Jovanović u sudskom procesu sa ostalim predstvanicima DF-a i da je to bio pokušaj sa namjerom da se ugasi DF. Gospodin Jovanović je pokazao svoje kvalitete, prije svega iskrenost i hrabrost. Nadam se da ćemo naći načina da svi zajedno radimo u interesu građana Budve”, zaključio je Božović.

Ubrzo potom uslijedilo je glasanje za izbor predsjednika SO Budve. Za NIkolu Jovanovića glasala su 24 odbornika, šest je bilo protiv i jedan uzdržani. Jovanović je izabran glasovima odbornika Demokratskog fronta, Građanskog pokreta URA, Socijalističke narodne partije i koalicije Demokrate - Demos. Odbornici koalicije DPS, SDP, SD, LP i GI “21. maj” su bili protiv.

Novoizabrani predsjednik SO Budva zahvalio se svima koji su mu pružili podršku, a koji je, pored ostalog, u svom obraćanju istakao:

“Smatram kao posebnu vrijednost činjenicu da su odbornici sa drugih izbornih lista podržali odluku za izbor predsjednika SO Budva. Obaveza svih nas je da radimo na onome što smo obećali svi bez izuzetka. Obavljaću funkciju po principu prvi među jednakima”, kazao je Jovanović.

Svim građanima Budve koji su participirali u izbornom procesu, zahvalio je na ispunjavanju građanske dužnosti, jer su na taj način omogućili, kako je istakao, da se danas konstituiše vlast u skladu sa izbornom voljom.

"Posebna mi je čast i zadovoljstvo što sam kao predstavnik izborne liste „Milo Božović- Budva na prvom mjestu!“ koja je dobila apsolutnu podršku građana, izabran na dužnost predsjednika skupštine Opštine Budva. Ono obavezuje da u narednom periodu, svi zajedno, radimo za dobrobit građana, stavljajući političke razlike u drugi plan. Smatram kao posebnu vrijednost činjenicu da su danas odbornici drugih izbornih lista glasali za izbor predsjednika skupštine, i vjerujem da smo na taj način danas poslali snažnu poruku da možemo zajedno, poštujući izbornu volju, postići velike uspjehe za ovaj grad. Funkciju predsjednika skupštine obavljaću po principu prvog među jednakima, uvažavajući pravo svakoga na slobodu mišljenja, govora i djelovanja, jer će predstavničko tijelo građana u narednom periodu ispunjavati svoje zakonom utvrđene nadležnosti. Lično smatram da ne služi na čast ni ovom domu niti određenim pojedincima što je prethodni saziv skupštine raspušten jer nije ispunjavao svoju dužnost i što smo imali prinudnu upravu", kazao je.

Jovanović je naglasio da će Skupština djelovati proaktivno i podnositi inicijative za izmjene i dopune zakona i drugih propisa, posebno onih koji, kako je naglasio, narušavaju princip decentralizacije vlasti, kako bi dio nadležnosti vratili lokalnim samoupravama.

"U tom dijelu skupština će, ukoliko bude potrebno, podnositii predloga za ocjenu ustavnosti i zakonitosti akata državnih organa kada ocijeni da je povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu", kazao je.

Jovanović je saopštio i lične impresije koje su za njega, kako je naglasio, veoma važne.

"Kao nekome ko je, kao i mnogi drugi građani Budve, došao u ovaj grad a rođen je u drugom mjestu, današnji izbor na jednu od najodgovornijih funkcija, za mene predstavlja posebno priznanje i odgovornost. Iskreno vjerujem da će se u tome prepoznati brojni današnji građani Budve koji su u ovaj grad došli da potraže egzistenciju ili su ih životne prilike na to navele. Zato je i današnji izbor na neki način posvećen njima jer se Budva još jednom dokazala da nije grad podjela, grad građana prvog i građana drugog reda, već grad jednakih šansi za sve, bez obzira na mjesto nečijeg rođenja ili neko drugo svojstvo. Sa druge strane, mene lično, ovo posebno i dodatno obavezuje da u narednom periodu radim još predanije i bolje i da novu dužnost obavljam najodgovornije moguće.

Ovom prilikom, želim posebno da se zahvalim aktuelnom predsjedniku Opštine Budva, gospodinu Milu Božoviću, koji me je prije 4 godine pozvao da dođem u Budvu i preuzmem dužnost načelnika službe predsjednika, čime mi je ukazao ogromno povjerenje. Zbog toga sam imao čast da za svo ovo vrijeme učestvujem u donošenju veoma važnih odluka i budem dio tima
koji je najbolje što je mogao i umio upravljao ovim gradom. Takođe, želim da se zahvalim i bivšem predsjedniku opštine gospodinu Marku Careviću na veoma uspješnoj saradnji koju smo imali u prethodnom periodu, kao i glavnoj administratorki i svim sekretarima, straješinama službi, direktorima javnih preduzeća i ustanova, uz želju da i sa ovog mjesta nastavimo saradnju na visoko profesionalnom i ljudskom nivou, isključivo u interesu građana Budve.

Još jednom, hvala građanima Budve na ogromnoj podršci i povjerenju koje su nam ukazali i nadam se da ćemo zajedno u ovom parlamentu, udruženim snagama i idejama, u narednih 4 godine, dokazati da nam je Budva svima na prvom mjestu.

Živjela slobodna Budva, ali i slobodna, Podgorica, Mojkovac, Nikšić, Danilovgrad, Kotor, Herceg Novi, Tivat, Kolašin, Žabljak, Berane, Pljevlja, Andrijevica, Zeta, Plužine, Šavnik i ostali gradovi. Živjela slobodna Crna Gora!" poručio je Jovanović.

Ostavke i imenovanja

Ostavke na funkcije obornika u SO Budva danas su podnijeli Milo Božović, Mladen Mikijelj, Danijela Došljak, Nikola Vučičević i Jelena Savić sa izborne liste "Milo Božović- Budva na prvom mjestu", Vuk Jovanović sa izborne liste "SNP Temeljno za Budvu" i Dragan Krapović sa izborne liste "Dragan Krapović- Idemo ljudi- Demokrate-Demos". Odbornička mjesta su popunili Anđela Goranović, Jelena Miković Radović, Marija Franeta, Sanja Vujović i Milica Babić sa izborne liste "Milo Božović-Budva na prvom mjestu", zatim Krsto Rađenović sa izborne liste "SNP temeljno za Budvu" i Marko Marković sa izborne liste "Dragan Krapović- Idemo ljudi-Demokrate Demos".

Na konstitutivnoj sjednici, prvoj nakon lokalnih izbora, takođe su verifikovani novi mandati za 33 odbornika.

Novoizabrani odbornici su:

1. Milo Božović

2. Nikola Jovanović

3. Mladen Mikielj

4. Danijela Došljak

5. Nikola Vučićević

6. Marijana Božović

7. Jelena Savić

8. Nikola Kralj

9. Slađana Nedović

10. Mirjana Gregović

11. Nebojša Janović

12. Mladen Kažanegra

13. Milena Perović

14. Kristina Rafailović

15. Mitar Bečić

16. Bojana Pićan

17. Filip Vujović

18. Aleksandar Božović

19. Dragana Mitrović

20. Milan Tičić

21. Petar Odžić

22. Marko Vujačić

23. Maja Miljanić

24. Saša Samardžić

25. Jovo Perović

26. Rade Ratković

27. Milica Petričević

28. Vuk Jovanović

29. Dragan Krapović

30. Krsto Radović

31. Slavica Maslovar

32. Đorđe Zenović

33. Ivan Ivanović

Svečana sjednica SO Budva povodom proslave Dana opštine biće održana 22. novembra sa početkom u 11 sati u hotelu Budva.


J.M.