09-12-2020

(VIDEO) Macanović: Registar OSI bi olakšao kreiraje politike daljeg djelovanja

Savez slijepih Crne Gore okuplja oko hiljadu osoba sa oštećenjem vida koje su učlanjene u osam lokalnih organizacija slijepih, koje pokrivaju područje svih opština u našoj zemlji. Predsjednik saveza Goran Macanović je gostujući u jutarnjem programu TV Budva ”Jutrom iz Budve”, kazao da je taj broj mnogo veći te da se kreiranjem registra osoba sa oštećenjem vida u Crnoj Gori mogu bolje odrediti prioriteti i definisati načini budućeg djelovanja kako bi im se olakšao život.



Da je položaj i kvalitet života OSI kao i osoba sa poteškoćama u vidu nezadovoljavajući, te da nije urađeno ni približno ništa od onoga što bi trebalo biti urađeno do sada, smatra Goran Macanović, predsjednik Saveza slijepih.

Kao jedan od najbitnijih razloga zbog čega je kvalitet nezadovoljajuć, navodi da naše društvo ima jedan nepravilan pristup prema rješavanju pitanja OSI, pa i pitanja osoba sa oštećenim vidom.

"Nažalost u prethodnom periodu na OSI se više gledalo kroz taj takozvani medicinsko funkcionalni i milosrdni pristup, koji ukazuje na to da je problem u samoj osobi sa invaliditetom, u samom invaliditetu a ne u okruženju, u društvu", ističe on.

Macanović smatra da je još jedan od osnovnih problema taj što u Crnoj Gori ne postoji registar osoba sa invaliditetom, pa ni osoba sa oštećenim vidom.

Iako Savez slijepih broji oko 1000 članova, a po popisu iz 2011. godine je 14.500 hiljada ljudi reklo da ima poteškoće u svakodnevnom funkcionisanju zbog vida, ukazao je na razliku između dvije cifre, određujući sredinu kao njenu pravu vrijednost.

Macanović je zaključio da bi postojanje registra OSI umnogome doprinijelo da se na pravi način kreiraju politike daljeg djelovanja.

Opširnije u prilogu:



N.D.