13-05-2022

(VIDEO) Maroš: Ivina knjiga budi čežnju za morem

Treća promocija knjige “So i more” Ive Bajković, od novembra prošle godine, kada je objavljena u izdanju Narodne biblioteke iz Budve, održana je sinoć na 16. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja.


Sa Međunarodnog sajma u Podgorici, Foto: Privatna arhiva

O autorkinom prvijencu, knjizi eseja i kolumni, govorio je dr Miomir Maroš, a moderatorka ovom prilikom bila je Stanka Rađenović Stanojević, koja je istakla da je žanr kolumne u ovoj knjizi skladno oblikovan u književnu formu.

Dr Miomir Maroš istakao je da je I zbirka koja objedinjuje sve one lijepo oblikovane motive, lijepe priče s mora, koje je on duhovito nazvao “mediteranskim sindromom”.

“Iako Ivu znam prvenstveno kao koleginicu iz medija, već na sam nagovještaj o ovoj knjizi ‘upecao’ sam se odmah na sve ono što nas kroz tu knjigu povezuje kao primorce i to primorce koji čeznu da se vrate moru”, istakao je Maroš i duhovito konstatovao da je Iva Bajković rodno senzitivna na jedan poseban način, prema muškarcima.

“Možda je to tako zbog sinova. Ako je tako, onda su oni srećni”, kazao je on.



U recenziji knjige Želidrag Nikčević je zapisao je da Iva Bajković piše drukčije, hrabrije i iz neposredne blizine i iz samog srca egzistencije, o porodici, odrastanju i ljubavi, o nezaboravnim druženjima i rastancima.

”O Beogradu, Podgorici i Budvi, o zanosima mladosti i sivilu svakodnevice, o borbi da se ostane dostojanstven i onda kad bi čovjek najradije gorko opsovao. O nadi da nas ni u ovom premreženom haosu još nije sasvim napustila sloboda govorenja istine. I zato se njeno pismo prima kao stisak prijateljske ruke, kao nešto blisko, toplo, saučesničko. Sve ostalo možeš ostaviti na obali ili u hotelu, kad se vraćaš sa odmora: pročitao i zaboravio! A Ivine bilješke su tu, posmatraju nas svojim radosnim i radoznalim očima, obraćaju nam se jezikom koji čak i na internetu uliva obično ljudsko povjerenje. Ne kriju svoje slabosti, ne plaše se da priznaju poraze i zablude – ali nastavljaju da zapitkuju, da vole i da vjeruju“, zapisao je u recenziji Nikčević.

Iva Bajković je rođena 19. oktobra 1973. godine u Beogradu. Završila je Akademiju lepih umetnosti, odsek menadžment u kulturi i umetnosti.

Od 1994. radi kao televizijski novinar, trenutno kao rukovodilac Kancelarije za Evropske integracije Opštine Budva. Karijeru je započela u Beogradu na Trećem kanalu a zatim je nastavila da se bavi tim poslom u Budvi i Podgorici.

Bila je aktivan učesnik političkih procesa od 2012. do 2020. godine i često je svojim objavama na društvenim mrežama ukazivala na društvene probleme.