13-05-2022

(VIDEO) Maroš: Ivina knjiga budi čežnju za morem

Treća promocija knjige “So i more” Ive Bajković, od novembra prošle godine, kada je objavljena u izdanju Narodne biblioteke iz Budve, održana je sinoć na 16. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja.


Sa Međunarodnog sajma u Podgorici, Foto: Privatna arhiva

O autorkinom prvijencu, knjizi eseja i kolumni, govorio je dr Miomir Maroš, a moderatorka ovom prilikom bila je Stanka Rađenović Stanojević, koja je istakla da je žanr kolumne u ovoj knjizi skladno oblikovan u književnu formu.

Dr Miomir Maroš istakao je da je I zbirka koja objedinjuje sve one lijepo oblikovane motive, lijepe priče s mora, koje je on duhovito nazvao “mediteranskim sindromom”.

“Iako Ivu znam prvenstveno kao koleginicu iz medija, već na sam nagovještaj o ovoj knjizi ‘upecao’ sam se odmah na sve ono što nas kroz tu knjigu povezuje kao primorce i to primorce koji čeznu da se vrate moru”, istakao je Maroš i duhovito konstatovao da je Iva Bajković rodno senzitivna na jedan poseban način, prema muškarcima.

“Možda je to tako zbog sinova. Ako je tako, onda su oni srećni”, kazao je on.U recenziji knjige Želidrag Nikčević je zapisao je da Iva Bajković piše drukčije, hrabrije i iz neposredne blizine i iz samog srca egzistencije, o porodici, odrastanju i ljubavi, o nezaboravnim druženjima i rastancima.

”O Beogradu, Podgorici i Budvi, o zanosima mladosti i sivilu svakodnevice, o borbi da se ostane dostojanstven i onda kad bi čovjek najradije gorko opsovao. O nadi da nas ni u ovom premreženom haosu još nije sasvim napustila sloboda govorenja istine. I zato se njeno pismo prima kao stisak prijateljske ruke, kao nešto blisko, toplo, saučesničko. Sve ostalo možeš ostaviti na obali ili u hotelu, kad se vraćaš sa odmora: pročitao i zaboravio! A Ivine bilješke su tu, posmatraju nas svojim radosnim i radoznalim očima, obraćaju nam se jezikom koji čak i na internetu uliva obično ljudsko povjerenje. Ne kriju svoje slabosti, ne plaše se da priznaju poraze i zablude – ali nastavljaju da zapitkuju, da vole i da vjeruju“, zapisao je u recenziji Nikčević.

Iva Bajković je rođena 19. oktobra 1973. godine u Beogradu. Završila je Akademiju lepih umetnosti, odsek menadžment u kulturi i umetnosti.

Od 1994. radi kao televizijski novinar, trenutno kao rukovodilac Kancelarije za Evropske integracije Opštine Budva. Karijeru je započela u Beogradu na Trećem kanalu a zatim je nastavila da se bavi tim poslom u Budvi i Podgorici.

Bila je aktivan učesnik političkih procesa od 2012. do 2020. godine i često je svojim objavama na društvenim mrežama ukazivala na društvene probleme.