16-12-2020

(VIDEO) Maslovar: Sigurna sam da će nova Vlada naći način da obuhvati izdavaoce privatnog smještaja

Dok vlasnici privatnog smještaja očekuju isplatu pomoći predviđenu u okviru Trećeg paketa Vladinih mjera, još uvijek se ne zna po kojem ce se kriterijumu isplaćivati i da li će je uopšte biti. Iz lokalne samouprave se nadaju odgovorima od nove Vlade.



Program i kriterijumi po kojima bi se pomoć dijelila nikada nijesu donešeni, kazala je slavica Maslovar Sekretarka sekretarijata za privredu Opštine Budva.

"Mi kao lokalna samouprava ne možemo dati informaciju na koji način mogu ostvariti to pravo dok se prosto ne donese dokument kojim bi se predvidjeli sami kriterijumi i model raspodjele sredstava. Ono što bih napomenula, jeste da je prije samog izbijanja pandemije, turizam bio brzo rastuća kategorija, ali ujendo se pokazalo i veoma osjetiljiv na ove nepredviđene okolnosti, a posebno kada je u pitanju privatni sekotr. Oni su zaista ugroženi i to može da utiče na samo zapošljavanje, odnosno status zapošljenosti, a samim tim i na socijalnu situaciju u našoj opštini. Prosto su ti porodični biznisi generisali i sama zaposlenja i funkcionisanje naše privrede", istakla je Maslovar.

Iako vjeruje da izdavaoci privatnog smještaja trebaju dobiti pomoć kao značajan generator naše privrede, Opština u ovom trenutku nema informacije kada će program raspodjele biti donešen.

"Izdavaoci privatnog smještaja moraju biti registrovani. Mi u Budvi trenutno imamo 2.900 registrovanih izdavaoca smejštaja, odnosno 32.000 kategorisanih ležajeva. Teško je u ovom trenutku predvidjeti na koji način će se regulisati ovaj Treći paket koji je predviđen od strane prethodne Vlade u dijelu 3 milioa eura, ali sam sigurna da će nova Vlada naći način da obuhvati i izdavaoce privatnog smještaja u što kraćem roku", istakla je ona.

Iako je za sada neizvjesno da li će pomoći biti, Maslovar se nada da će privreda ipak biti na listi prioriteta nove Vlade jer oni to, kako je istakla, zaslužuju.

Opširnije u prilogu Ljubice Lakić Pribilović:


Video: N.D.


D.B.