14-11-2022

(VIDEO) Obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, Radoman: Svaki osmi stanovnik CG boluje od ove bolesti

Danas je u Budvi ispred hotela Mogren postavljen štand povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa na kom građani mogu da izmjere nivo šećera u krvi i da se posavjetuju sa stručnjacima.


Foto: Portal RTV Budva

Blažo Radoman, v.d. direktor JZU Dom zdravlja Budva istakao je da svaki osmi stanovnik Crne Gore boluje od dijabetesa.

"Mi smo se priključili obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv šećerne bolesti dijabetesa i htjeli bismo da skrenemo pažnju na prevenciju jer svaki osmi stanovnik Crne Gore boluje od ove bolesti. Da bi pomogli svim našim sugrađanima koji boluju od ove bolesti u DZ Budva je otvoreno savjetovalište koje radi svaki dan, a ljekar je u tom savjetovalištu prisutan svake srijede od 13 do 14 časova ili od 14 do 15 časova, u zavisnosti od smjene kada radi na opštoj praksi", kazao je on.Spec. porodične medicine Tanja Drobnjak kazala je za naš portal da je dijabetes bolest koja ne boli, a kada zaboli onda su se već pojavile komplikacije i stoga je važno podići svijest među građanima.

"Danas je Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, koji se obilježava svake godine na rođendan Ser Frederika Bentinga koji je 1922. zajedno sa Čarlsom Bestom otkrio insulin. Otkrivanje insulina je jedan od najznačajnijih trenutaka u istoriji medicine. Dijabetes je bolest koja ne boli, a kada zaboli onda su se već pojavile komplikacije i stoga je važno podići svijest među građanima o ovoj bolesti da ne bi došlo do određenih komplikacija", kazala je ona.D.Č.