21-10-2021

(VIDEO) Popović za portal RTV Budva: Kapitalni projekat- hidrostanica Lazi gotova do kraja godine

Sekretar Sekretarijata za investicije u Opštini Budva Joko Popović je u intervjuu za portal RTV Budva kazao da je jedan od najznačajnih investicionih projekata u tekućoj godini, izgradnja hidrostanice Lazi, vrijedan 900 hiljada eura u završnoj fazi realizacije. Od planiranih 10 milona eura, koliko je budžetom namijenjeno za investicije, čak je devet utrošeno na komunalno opremanje građevinskog zemljišta, a realizaciju planova i dinamiku radova u velikoj mjeri, prema riječima Popovića usporilo je kasno usvajanje budžeta i plana investicionih aktivnosti.



Prema riječima sekretara Popovića plan investzicionih aktivnosti bio bi ostvaren da se počelo na vrijeme, tj. da nije bilo kašnjenja u usvajanju najvažnijih dokumenata, budžeta i plana investicionih aktivnosti, bez kojih nije bilo moguće krenuti sa poslom koji je u nadležnosti Sekretarijata za investicije . Turistička sezona i obustava gradnje dodatno je usporila projekte koji su nedavno nastavljeni.

Hidrostanica Lazi je kapitalni projekat za koji je Opština Budva opredijelila skoro million eura. Popović se nada da će radovi biti završeni do kraja godine.

“Pred sezonu izveli skoro 30 odsto radova, onda smo stopirali radove zbog turističke sezone sad se postavlja cjevovod u ulici ispod groblja , tako da je sledeća faza postavljanje cjevovoda prema naselju Lazi . Rezervoar je završen, nadamo se do kraja godine da ćemo taj projekat završiti.” , kazao je Popović.

Opština Budva je budžetom je za 2021 godinu za investicione aktivnosti u 2021. Godini opredijelila 10 miliona eura, a samo je za komunalno opremanje do sada potrošeno skoro 9 miiona.

“Posao Sekretarijata za investicije je da se postavlja infrastruktura, da gradimo nove saobraćajnice, da razvijamo zaleđe Budve tako da se nadam da ćemo sledeće godine imati razumjevanja , da će biti povećan iznos za izuzimanje zemljišta, pošto je iznos od 450 hiljada eura izuzetno mali za Opštinu Budva. Moramo da povećamo i stavku za komunalno opremanje zemljišta . Mi smo ove godine planom predvijeli oko 5,5 miliona eura naknade za komunalno opremanje, a do sada smo već došli na skoro 9 miiona eura troškova. Mislim da je red da se sva ta suma uloži u komunalno opremanje zemljišta. Tako da smo rebalansom budžeta tražili da se poveća naknada za izuzimanje zemljišta i da se poveća Stavka za komunalno opremanje “, istakao je Popović.



Investicije koje su završene su ulica u naselju Adok, atmosferska kanalizacija u naselju Podličak u ulici S-44. Takođe tokom ljetnjeg raspusta završene su rekonstrukcije OŠ Stefan MItrov LJubiša i Druge osnovne škole, što je opštinu Budva koštalo oko 90 hiljada eura. Saniran je podmorski ispust u Svetom Stefanu koji je godinama bio problem, a za koji je utrošeno 60 hiljada eura. Puno je projekata koji su započeti prije sezone i na kojima se sada intenzivno radi.

“Što se tiče sportskog igrališta u Bečićima isto smo tako započeli radove prije početka turističke sezone, nakon čega smo ih stopirali da bi prije par dana nastavili. Što se tiče Muzeja i galerije i tamo smo završili 90 odsto svojih obaveza . Građevinski dio je komplet završen, ostali su bravarski radovi, na kojima sada radimo postavljanjem škura i to će uskoro biti u potpunosti završeno. Dom za stare u Petrovcu takođe Opština privodi kraju, gdje smo učestvovali sa nekih 38 hiljada eura, a riječ je o bravarskim radovima.” , navodi Popović.

U planu adaptacija bazena na Pizani

“Što se tiče bazena Pizana tu je opština Budva potpisala ugovor za projekat izvedenog stanja, koji je potpisan u 2020. godini I koji je koštao 12 hiljada eura, a očekujemo ga do 1. Novembra sa smjernicama za adaptaciju bazena. Mi smo tu predvidjeli za ovu godinu nekih 70 hiljada eura. Planiramo da sredimo dno bazena i ubacimo vodu iz dubine, da pripremimo bazen da može da se koristi. Uputili smo dopis čak i Upravi za sport pošto su tražili plan, da predvide budžetom za sledeću godinu da pomognu i Opštini Budva i Vaterpolo klubu da se sredi taj bazen. “ kazao je Popović.

Što se tiče javnih nabavki koje su u toku opština je raspisala tendere za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za projekte koji čekaju skoru realizaciju.

“Dobili smo izvođača na kružnom toku Boljači Do, kružni tok kod Tehnomaksa, tu ćemo vrlo brzo da krenemo u izvođenje. Zatim u Babinom Dolu ulica koja bi trebala da spoji ulicu Topliški put i Babin Do. Dobili smo izvođača na atmosferskoj kanalizaciji u Bečićima i mislim da ćemo nakon tih radova riješiti problem plavljenja bulevara. U toku je izbor izvođača radova na sportskom igralištu na Svetom Stefanu, tu imamo jednu žalbu na odluku , vidjećemo šta će biti, odgovara se na žalbu mislim da će biti pozitivan ishod. “, najavio je Popović.

On je podsjetio da su u toku radovi na rekonstrukciji Solunske ulice , izabran je izvođač radova, čeka se nadzor i u narednih nekoliko dana ulazi se u pripremu gradilišta za navedenu ulicu. Za ulicu S -44 u Bečićima izabran je izvođač radova, a takođe je neophodno potpisivanje ugovora sa nadzorom kako bi se ušlo u pripremu gradilišta. Popović dodaje da je projekat za izgradnju bio jame u manastiru Reževići završen, pa bi i ti radovi uskoro mogli da počnu.

Za sanaciju postojećih saobraćajnica previđeno je 600 hiljada eura. U proteklom periodu asfaltirana je ulica u Stanišićima i slijedi sanacija postojećih saobraćajnica. Započelo se sa izvođenjem radova na javnoj rasvjeti u naseljima Drobnići, Krsatc i Reževići .

Do naredne sezone očekuje se završetak radova na rekonstrukciji Ulice 22. Novembar u centru grada

“Projekti koji su u pripremi tehničke dokumentacije je i Ulica 22. Novembar u centru grada od semafora do Pošte, radimo izmjenu projektne dokumentacije, očekujemo je brzo revidovanu, tako da ćemo i za taj projekat, jako bitan za Opštinu Budva, raspisati tender i nadam se da ćemo ga do naredne sezone završiti. Što se tiče ostalih tendera imamo dosta planova, npr ulica u Bečićima S-53, zatim ulica koja se dugo projektuje u naselju Dubovica 3-27, a koja povezuje Dubovicu sa Bjelim Dolom koju bi predvidjeli sledeće godine u budžetu . U Buljarici takođe imamo projekte, to su ulice 8K, 9K, za ulicu I4 je gotov projekat, za ulicu uz rijeku Slatavu očekujemo da nam se dostavi revidovana projektna dokumentacija, nju čak imamao u planu za izvođenje u ovoj godini. “ zaključio je Popović.

Kada je u pitanju Petrovac Popović je najavio projektovanje ulice iza Osnovne škole “Mirko Srzentić".

Razvijajući grad i upotpunjujući ga novim sadržajima u Sekretarijatu za investicije se trude da zadovolje potrebe građana kako bi im se omogućili kvalitetniji uslovi života i rada.

Pripremila Jasna Marković