03-06-2020

(VIDEO) Radović DPS-u: Nećete sprovoditi ono što je pripremljeno u Podgorici

U toku sjednice SO Budva na kojoj se razmatra razrješenje predsjednika tog tijela Krsta Radovića, šef lokalnog parlamenta je u svom izlaganju, upitao odbornike DPS-a da li je protiv njega podnijeta krivična prijava, a osvrnuo se i na događaje iz 2002. kada je, kao opozicioni aktivista, pretučen od strane policije. Poručio je da se neće sprovoditi ono što je pripremljeno u Podgorici, i da nemaju argumente za njegovu smjenu.

(VIDEO) Radović DPS-u: Nećete sprovoditi ono što je pripremljeno u Podgorici | Radio Televizija Budva

Radović je upitao šefa OO DPS da li je podnijeta krivična prijava protiv njega.

"To će bitno uticati na moje izlaganje u daljem. Omogućio sam da se ova sjednica održi. Jer ta krivična prijava proizlazi upravo iz vođenja sjednice. Žao mi je zbog nekih scena koje su bile proteklih dana, ja sam shodno svojim mogućnostima dao više nego što sam mogao da se sjedica održi", kazao je Radović.

Prisjetio se, kako je podvukao, nemilih scena od prije dvadesetak godina.

"Kad vidim okolo policiju sjetim se nemilih scena od prije nekih 20 godina. Bio sam ljut zbog opsade Opštine u tom dijelu proteklih daana. Kako sam vašu demokratiju osjetio na svojoj koži? Bio je Uskrs i Veliki petak, bio sam aktivsta opozicije, i na Veliki petak 2002. sam presretut kod Berkovića i uhapšen po nalogu DPS-a i proveo cio dan u Centru bezbijednosti. Uveće kasno sam pušten, i u subotu kad sam pošao do grada, kod hotela "Mogren", tada su me specijalci presreli i pretukli. Bio sam sam. Stavili su me u stanicu policije i držali do sjutra, dok se nijesu okupili građani", kazao je Radović dodajući da je imao teške tjelesne povrede i da je, uprkos tome, učestvovao u izbornom danu.

Radović je govorio i o događajima nakon završetka izbornog dana.

"Bio sam u štabu SNP-a i tu se slavilo, i onda se sjećam kada je došlo dvadesetak momaka sa kalašnjikovima i u džipovima da napadaju nevine ljude. Zato imam veliki otpor prema nasilju i prema ovakvim scenama koje se ovih dana dešavaju u Budvi. Ali za to ste najveći krivci vi gospodo iz DPS-a i vi gospodine Džakoviću."

Predlog za njegovo razrješenje, poručuje Radović, predstavlja običan politički pamflet.

"Bez činjeničnih upozrišta i razloga koji poznaju zakoni i Statut Opštine Budva. Stojim pred cijelom javnošću Opštine Budva i Crne Gore i čiste i mirne savjesti izjavljujem da u obavljanju funkcije predsjednika SO Budva svoojim ponašanjem nikad nijesam zloupotrijebio funkciju, nikad nijesam propustio da izvršim obaveze koje su propisane zakonom, Statutom i Poslovnikom", smatra predjsednik SO Budva.

Radović je pomenuo da se o njegovom eventualnom kršenju Poslovnika govorilo i u okobru 2019.

"Tada smo koleginica Ivanović i ja imali konferenciju za štampu. Ja sam i tada pozvao, ako nadležni organi konstatuju da sam prekršio Poslovnik, da sam spreman da podnesem ostavku. Nije mi bitna funkcija ni tada ni sada, i zato smo ponudili moju funkciju da se sačuva vlast u Budvi, i stojim na raspolaganju svima."

On je istakao da su upravo oni koji traže njegovu smjenu istu opstruirali i predstavljali da nije sposoban da vodi Skupštinu.

"Želim da kažem građanima Budve, Demokratska Crna Gora nikad nije bježala od nijedne teme za raspravu na sjednici SO Budva, pa ni danas kad je u pitanju moja smjena. Vi ste pribjegli korupciji i pritisku na ljude. Jasno se zna ko su politički nalogodvci. Neko je tamo procijenio da su građani u ove tri ipo godine zaboravili kakva je pljačka bila u Budvi. Pljačka u vrijeme Svetozara Marovića. Štetu koju je ova OKG načinila Budvi mjeri se stotinama hiljada eura. To nam je saopštio i jedan sugrađanin za govornicom da mu je taj podatak rekao Milivoje Katnić, tužilac", kazao je on.

Rekao je da mora da komentariše i Tužilaštvo.

"Od kad sam stupio na funkciju SO budva dočekalo me dosta afera koje su pogodile naš grad, i imam preko 10 dokumenta i urgencija koje su poslate Tužilaštvu, a vezane za podnijete krivične prijave. Tužilaštvo se ne oglašava po tom pitanju. Prilika je da se odbornicima i javnosti Crne Gore podijeli informacija da je Klub poslanika DCG tražio podatke od Mevludina Nuhodžića kako su Marović, Svetozar i Miloš, mogli daa napuste Crnu Goru. Ali nije doostavljen odgovor. Za posljedicu imamo da za Miloša Marovića nastupa zastara izdržavanja kazne za dva mjeseca. Kao i da je Svetozar Marović pregurao dvije trećine zastare kazne."

Poručuje DPS-u da ta stranka ne mari ni za dugove koje vraća Budva, ni za hipoteku koju su ostavili.

"I zato nazivam DPS kriminalnom grupom. Vi ste iz DPS nastavili dobro utabanom stazom, ali vam neće poći za rukom sve ono što je Đukanović planirao da proda u Budvi, da Luku Budva da investitorima, Šinavatri ostrvo. I sada kažete da ste nezavisni. Ne, da ste nezavisni, već vam uvijek dolazi neki Nikolić da vam drži sastanke i da komanduje sa vama", rekao je.

Kaže da, ako su mislili da će vlast preuzeti na ovakav način, to sigurno neće biti slučaj.

"Nećete sporovditi što je pripremljeno u Podgorici i vama dostavljeno. Ne zbog toga što se nama ne daju funkcije, nego što ste vi iz DPS dikvalifikovali sebe", zaključio je Radović uz konstataciju da oni koji žele da izglasaju njegovu smjenu nemaju za to argumentaciju", poručio je Radović.



Šef lokalnog parlamenta pomenuo je i investicije na području Opštine Budva.

"Moram spomenuti par investicija: dječija igrališta, šetališta, teretane, ulice, seoska područja. U školsko i zdravstvo se uložilo dosta, fiskulturna sala u Petrovcu i krov, škola u Budvi, toaleti i kuhinja, pomoć zdravstvu. Ali, kako da damo kad nas vi blokirate. I ovo što je ostalo oćete da uzmete. Najviše sam ponosan na mudru odluku koju smo donijeli, iako to politički nije bilo pametno, ali smo partija koja ne trguje, niti smo politički kalkulisali. To je odluka o uklanjanju privremenih objekata, i ponosan na sve ljude koji su za to glasali. DPS vi nijeste imali hrabrosti za to. Investicije: kružni tok Bečići, ulice Pobori, Bečići, Sveti Stefan, seosko područje, Reževići, sela u Reževićima , Petrovac. Brzo će se završiti i otvoriti kružni tok u Petrovcu. Ono gdje nijesam zadovoljan sa rezultatima je Buljarica, gdje nijesmo dali 110 %sebe, i ovom prilikom se izvinjavam javno, a obećavam da ćemoo u narednom periodu dati 200 % sebe za Buljaricu", kazao je Radović.

Poručio je da su uradili sve što su se dogovorili i da je Carević postao predsjednik Opštine.

"Poštovani građani Budve dali smo riječ da ćemo procesuriati sve kriminalce za koje budemo imali dokaze i održali smo riječ. Mi smo se odlučno borili, politički i pravno, protiv OKG i javno govorili sva imena. Da bi se održala riječ mora se imati i hrabrosti i srčanosti. Ponosan sam što hrabri i srčani ljudi upravljaju ovim gradom, i odlučni da Budvu sačuvamo od svih koji koče napredak. Gospodine Careviću uvjeren sam da su poruke podrške, kao i kritike koje smo upućivali, koristile kako bi naš grad išao u dobrom smjeru. U tome nijesmo štedjeli ni vas ni sebe. Što se mene lično tiče, nemam ni trunku strepnje oko glasanja, ovu bitku kao i mnoge prije smo dobili. Politika može da bude drugačija, sami biramo što ćemo biti, gdje ćemo biti, sa idealima ili kriminalcima. Ja sam odabrao, a pred vama će biti izbor, dobro pazite u narednm periodu", zaključio je Radović.