23-06-2021

(VIDEO) Učenici OŠ Mirko Srzentić osvojili posebnu nagradu za video - A virus

Učenici Osnovne škole „Mirko Srzentić“ su na takmičenju organizovanom povodom 49. Međunarodne dječije izložbe lijepih umjetnosti „Lidice 2021“ osvojili su specijalnu nagradu za video “A virus” .

(VIDEO) Učenici OŠ Mirko Srzentić osvojili posebnu nagradu za video - A virus | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen

Takmičenje je bilo namijenjeno svoj djeci uzrasta od 4 do 16 godina koji su mogli učestvovati kao pojedinci, ili kao predstavnici obrazovnih ustanova, ili likovnih sekcija slanjem crteža, skulptura, fotografija ili videa.

Glavni organizator takmičenja je Lidice Memorijal institut, uz podršku Ministarstva kulture Češke Republike, Ministarstva prosvjete, mladih i sporta Republike Češke, Ministarstva spoljnih poslova Češke Republike, Češke komisije za UNESCO i čeških centara.

Tema 49. ICEFA Lidice konkursa bila je: ROBOT I VJEŠTAČKA INTELIGENCIJA

Interesantno je da je, upravo kada su nastavnice Milica Raičević I Ivana Kurtović zajedno sa učenicima osmislile na koji način će odgovoriti na ovaj konkurs, stiglo obavještenje o zatvaranju škola u Budvi i prelasku na online učenje. Trebalo je snimiti video a djeca nisu bila u školi.

Ipak nisu željele da iznevjere djecu. Uz saglasnost uprave škole i roditelja po dvoje djece je naizmjenično dolazilo u školu kako bi snimili određene djelove videa dok su ostali bili uključeni online.

"Snimanje je trajalo danima. Sam scenario smo dosta brzo osmislili jer je upravo situacija nametnula da govorimo o virusu. Drago nam je da se naš trud i rad prepoznao a video prikazuje jedno realno stanja u kom su se naše škole našle tokom sedam nedjelja online učenja." kazala je nastavnica Ivana Kurtović.

Pogledajte nagrađeni video koji su pripremili učenici:



Sem videa, poslato je 12 likovnih radova učenika IV razreda koji nažalost nisu zadovoljili kriterijum žirija. Značajno je napomenuti da je na adresu organizatora pristiglo preko 11 hiljada radova iz raznih zemalja i da je među njima naš video zavrijedio posebnu pažnju.